Libk säger ja till nya ligan

Det var dramatik på och utanför banan i Linköpings sporthall på onsdagen. Först bestämde sig Libks styrelse för nya PFL, sedan föll laget tungt i det SSL som klubben ska lämna.

Martin Hovlund jagar fram i Libks match mot Höllviken i SSL. Linköpingslaget hämtade in 3–5 till 5–5, men föll i förlängning.

Martin Hovlund jagar fram i Libks match mot Höllviken i SSL. Linköpingslaget hämtade in 3–5 till 5–5, men föll i förlängning.

Foto: Peter Jigerström

INNEBANDY2019-02-06 21:05

– Ja, vi anmäler oss till PFL, sade sportchefen Johan Fredriksson sedan han suttit i styrelsemöte och andra möten i stort sett under hela matchen mot Höllviken.

I en blek och tempofattig match räddade Libk ansiktet genom att med uttagen målvakt komma igen från 3–5 till 5–5 i slutminuterna. Max Wahlgren och Oskar Seth gjorde de poängräddande målen.

Men 5–6 blev det i förlängning, vilket var en tung och jobbig förlust mot ett bottenlag. Det dröjde innan Libks spelare och ledare kom ut ur omklädningsrummet efter slutsignalen.

– Det är det här som skiljer oss till den yppersta toppen. Vi agerar inte som ett lag och det är typiskt att det avgörs på special teams. Det är därför vi inte är med i högsta toppen, menar tränaren Johan Astbrant.

Linköpingslaget ligger ändå med bland de bästa lagen i SSL, trots den här floppen och trots att laget blandar och ger med olika bra insatser genom grundserien.

LÄS MER: Klart: Utbrytarliga efter konflikten

Då var det på onsdagen mer intressant att följa vad som händer med konflikten med Svenska innebandyförbundet där toppklubbarna är på väg att skapa utbrytarligan PFL, Premier floorball league, till nästa säsong.

Libks styrelse tog under matchen mot Höllviken beslutet att säga ja till att anmäla sig till PFL och att inte anmäla sig till SSL nästa säsong.

Efter det var det telefonmöte med förbundet och ett antal klubbar.

– Förbundet gav sin syn, men det var inget nytt, säger Libks Johan Fredriksson.

Innebandyförbundet klargör från sin sida en rad konsekvenser med utbrytarligan, till exempel att spelare från PFL inte kommer att tas ut i landslaget. Förbundet säger blankt nej till att ge elitklubbarna rättigheterna till sponsring och tv-avtal.

– Vi flyttar inga rättigheter till en organisation som vi inte tror är redo för det, säger Krister Azelius, styrelseledamot på en presskonferens.

Blankt nej tycks det vara även från många SSL-klubbar till att fortsätta vara en del av förbundets liga.

– Efter tio års erfarenhet av Svenska innebandyförbundet och två års förhandlingar ser vi att dörren är stängd. Vi ser inget alternativ, säger Johan Fredriksson.

Vet ni egentligen vad ni gör?

– Det lär bli en skakig resa, men jag kan inte se hur vi ska drabbas. Förbundet vill bara skrämmas.

Är sista ordet sagt?

– Nu är läget låst, men om det kommer i gång förhandlingar kan det bli en ny situation, säger Johan Fredriksson.

Till sist: Anwar Samuelsson är en legendar i östgötsk innebandy. Nu är han tillbaka i Linköping IBK som marknadsansvarig.

Libk spelar nu i SSL nästa gång hemma mot Kalmarsund på lördag.

Målen: 1–0 Oskar Seth, 1–1 Johannes Wilhelmsson, spel fyra mot fem, 2–1 Martin Karlsson, 2–2 Kim Lundström, 2–3 Fredrik Sjöstedt, 2–4 Pontus Karlson Martell, 3–4 Petter Alm, 3–5 Johannes Wilhelmsson, 4–5 Max Wahlgren, 5–5 Oskar Seth. Förlängning: 5–6 Christoffer Andersson.

Publik: 529.

Robin Laakso fick släppa in sex mål i Libks mål.
Robin Laakso fick släppa in sex mål i Libks mål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!