Libk ett bottenlag i SSL:s publikliga

Allt färre hittar till sporthallen och Linköpings Innebandys matcher. Det bekymrar ordföranden Christer Kindvall.

Christer Kindvall, ordförande i Linköping Innebandy.

Christer Kindvall, ordförande i Linköping Innebandy.

Foto: Åke Karlsson

INNEBANDY2017-02-12 10:15

LÄS MER: Calén: Libk måste ta tag i sina problem


Det räcker att titta i publikligan här intill. Det är ingen smickrande läsning för Libk.

588 åskådare per match, bara Göteborgslaget Pixbo är sämre med 26 åskådare färre i snitt.

Vad beror det här på?

– Jag tror att det är många delar som sammantaget förklarar det. Dels är det den sportsliga biten där vi hade en väldigt trög start och det får vi nog fortfarande lida för. Sen är det en trend i många idrotter att åskådarantalet sjunker, det är inte bara hos oss.

– Sen gjorde vi en förändring inför säsongen där vi skaffade ett mer formellt biljettsystem och hade dessutom en prisjustering där vi höjde några och sänkte andra. Vi trodde att vi gjorde det enklare för åskådarna, men jag inte säker på att det mottagits så.

Hur då menar du?

– Det system vi införde, på anmodan från förbundet, betyder att man kan köpa biljetter hemifrån och på mobilen. Vi tog bort antalet biljettval, nu har vi bara vuxen och ungdom. Samma sak med säsongskorten, där vi senare la till ett kort för föräldrar som har sina barn i föreningen. Om vi som förening har gjort något så är det i så fall det som påverkat publiksiffrorna negativt.

– Vi ser att fler och fler ändå köper sin biljett via nätet, men de allra flesta gör det vid dörren. Vi införde också numrerade platser där du får välja din plats, precis som du gör på LHC i Saab Arena, men vår sport kanske inte är sån. Man kanske fortfarande vill välja sin plats när man ­kommer till hallen trots allt.

Vad gör ni då för att få fler åskådare till arenan?

– Vi försöker göra en del aktiviteter runt våra matcher och bland annat via sociala medier uppmana folk att komma till våra matcher. Men än så länge har det inte varit framgångsrikt, det är bara att erkänna.

– Sen är vi, om man jämför med andra arenor, rätt låsta när det gäller vilken service och upplevelse vi kan ge till publiken som kommer till sporthallen. Det måste bli bättre, men den frågan äger vi ju inte själva eftersom vi är i kommunens anläggning.

På söndag spelar dam- och herrlag samma dag, men i olika hallar. Dam i Folkungahallen, herr i sporthallen. Varför gör ni inte en heldag av det?

– I utgångsläget bestämde vi att damernas hemmaarena ska vara Folkunga, av flera orsaker. Bland annat för att daminnebandyn prioriteras lägre än några andra idrotter, exempelvis volleybollen och handbollen som måste vara i sporthallen eftersom de spelar med klister. Det kan inte vi påverka.

– Men här kan jag medge att vi missat, nu hade vi en chans att göra något riktigt bra men inte fått höger hand att prata med vänster hand. Det är olyckligt och något vi får ta på oss.

Publikligan

1. IBF Falun – 1 505

2. IBK Dalen – 1 372

3. Storvreta – 1 327

4. Helsingborg – 1 073

5. Mullsjö – 1 041

6. Växjö – 977

7. Warberg – 839

8. IK Sirius – 801

9. AIK – 692

10. Karlstad – 690

11. Thorengruppen – 653

12. Höllviken – 651

13. Linköping – 588

14. Pixbo – 562

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!