Sedan i somras är Haak ordförande i den stora Motalaföreningen som han vill vara med och stärka ytterligare.
– Målet för mig är att klubben ska fortsätta utvecklas. Men vi vill växa och lokalfrågan börjar bli akut, säger 53-åringen.
Lasse Haak var egentligen bordtennisspelare i sina unga ungdomsår. Det var det han började med först och spelade mest. Sedan blev det golf där han som vuxen nästan nådde scratchnivå och har spelat i Motala golfklubbs division 1-lag. Även i innebandyn blev det division 1-spel, med IBK Motala före att klubben slogs samman med Solfjäderstaden på 1990-talet.
Haak var med under innebandyns barndom i Motala och han har hela livet efter det bibehållit passionen och intresset för sporten i Motala. Han har i olika perioder suttit i styrelser i Solfjäderstaden och varit ungdomsledare.
– Föreningsliv och idrott är viktigt. Det har betytt mycket för mig och jag vill vara med och bevara det.
Solfjäderstaden är en förening som är välskött på det viset att det finns en bra grundorganisation och att den fungerar bra i många led, bland annat med rikligt antal ledare och grupper. Det betyder att en styrelse inte behöver jobba så mycket med det dagliga, utan kan fokusera på övergripande frågor.
En fråga som ständigt är aktuell är hallfrågan där efterfrågan för träningstider i Motala är större än tillgången. I Motala sporthall vill bland annat handboll, basket och futsal ha fler tider, och det vill innebandyn också.
– Någonting måste göras konkret i närtid, menar Lasse Haak och berättar att det mest aktuella nybygget för Fjäderns del är det diskuterade samarbetet med Luxora fastigheter om innebandyplaner i Luxorfastigheten.
– Det är där vi är på gång. Men vi kan inte göra något utan kommunen. De måste vilja också och det har vi inte sett än, säger Solfjäderordföranden.
Solfjäderstaden har 30-40 lag i verksamheten och växer underifrån. Samtidigt har innebandyboomen lite gått över och Motalaklubben kämpar för att behålla den storlek som man har jobbat sig upp till.
Problemet är detsamma som i den övriga idrotten, att få ungdomarna att fortsätta längre. Att de ska vilja bli juniorer och sedan seniorer i sin sport.
– Vi försöker på olika sätt, bland annat har vi en akademi där de som vill träna mer kan göra det och så håller vi på att arbeta fram en fadderverksamhet i någon form där äldre spelare kan hjälpa yngre.
Något som Fjädern också jobbar med är att få representationslagen upp på en högre nivå. På damsidan har man helt börjat om med bara juniorer och på herrsidan är det meningen att uppgången till ettan den här gången ska vara hållbar med en yngre och bredare trupp som till och med kan hålla för allsvenskan på sikt.
I nyhet i ettan i vinter blir också matcharrangemangen där Solfjädern likt IFK-bandyn ska försöka ha matchpub vissa matcher.
– Vi har en trogen publik, men vi vet att det kan bli ett ännu större intresse. Vi jobbar på en lösning med mat och dryck kring vissa matcher, i samarbete med Pinchos. Vi har fått positiva signaler om att vi kan få ha det, säger Lasse Haak.
Haak säger att han tror och hoppas på övre halvan för Solfjädern redan i vinter.
– Vi har behållit tränare och en större stomme och vi har många yngre spelare som är i sin bästa ålder. Vi har fler framtidsnamn och bygger inte på äldre spelare på samma sätt, säger ordföranden i jämförelse med det lag som åkte ur för ett par år sedan.