Elitlagen i Linköping satsar på bredden

De båda allsvenska lagen IBF Linköping och Linköping IBK har inför kommande säsong satsat på bredden i föreningen. Libk har en trupp i division 1 och 2 samtidigt som IBF har startat ett samarbete med Hjulsbro.

IBF:s A-lagsspelare jublar efter ett mål i premiärmatchen i allsvenskan. I framtiden kanske det är några med Hjulsbro som moderklubb som representerar laget.

IBF:s A-lagsspelare jublar efter ett mål i premiärmatchen i allsvenskan. I framtiden kanske det är några med Hjulsbro som moderklubb som representerar laget.

Foto: Rebecca Candevi

Innebandy2019-10-01 11:00

Linköping IBK har tagit fram en femårsplan för damverksamheten med sikte på SSL inom den tiden. En del av planen består av att etablera flera seniorlag och ett juniorlag under det allsvenska laget för att föda den egna verksamheten med nya spelare. Detta även för att även kunna erbjuda breddlag samt lag för de som vill trappa ner. 

– Det kommer ge utrymme för folk att utvecklas i sin egna takt och de som utvecklas snabbare kommer få möjlighet att fortsätta den utvecklingen på en högre nivå. Och de som tar längre tid på sig och kanske behöver andra saker i olika skeden får det de behöver på rätt nivå, säger Charlotte "Charlie" Åström som varit assisterande tränare för Libk:s breddtrupp inför säsongen och har spelat i Libk:s A-lag tidigare. 

Min känsla är att Libk varit väldigt elitriktad innan och inte tänkt på bredden, men att det nu verkar förändras. Har du samma bild av det? 

– Jo, men precis. Man har målsättningen att hamna i SSL framöver och det behöver byggas långsiktigt. Man har märkt att det är ganska lätt att lagen urholkas beroende på om det är mycket studenter eller folk som flyttar vidare. Nu har man försökt planera för en långsiktig och hållbar breddverksamhet där man börjar nerifrån och jobbar sig uppåt så att det finns naturliga steg. Det är nytt skulle jag säga – för det fokuset har inte funnits tidigare, säger Åström. 

Även i IBF:s verksamhet finns ett division 1-lag sedan tidigare och nu ett division 2-lag för breddverksamheten. Nytt är också att föreningen har startat ett samarbete med Hjulsbro och deras JAS-lag. Där kan några av IBF-spelarna, som har rätt ålder inne, hjälpa till vid behöv. 

– Deras spelare är födda 04 och får därför inte spela i någon damserie. Sedan har vi spelare i vår serie som får spela i JAS-serien och kommer få spela ihop med Hjulsbro. Vi blandar lite fram och tillbaka. I damjuniorserien kommer Hjulsbro köra själva med tanke på att de är 20 spelare i truppen,  förklarar IBF:s U-lagstränare Johnny Borkmar. 

Vad är det positivt med samarbetet? 

– Hjulsbro har ingenstans att flytta sina spelare när de blir äldre och har egentligen ingen grund för att ha ett eget damlag. Då var det bättre att gå ihop med någon. När de är så pass gamla att de ska spela i seniorserier kommer de spela under IBF istället. 

Är planen att utöka det längre fram? 

– De som är 04:or får spela i en seniorverksamhet nästa år och då blir det förmodligen ett kombinationslag i division 2. Så jag tror det kommer bli ännu bättre nästa år, säger Borkmar.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!