Det krävs om Libk ska ta plats i Avicii Arena

Linköpings trupp ser mer spännande ut än på länge. Men räcker det hela vägen till SM-final i Avicii Arena i vår? Claes Nilsson listar några saker som måste förbättras för att Libk ska fajtas om guldet.

Andreas Blom får en viktig roll i Linköping innebandy den kommande säsongen.

Andreas Blom får en viktig roll i Linköping innebandy den kommande säsongen.

Foto: Peter Jigerström

Innebandy2022-09-15 17:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inte sedan Johan Astbrants och Anton "Kakan" Karlssons glansdagar har det känts speciellt relevant att prata om SM-guld för Linköping innebandy. 

Nu då? Ja, kanske. Det är i alla fall länge sedan truppen såg så här spännande ut på förhand. Jag hör också om en revanschlust för det tidiga uttåget i våras och en stenhård sommarträning som ska göra att laget är som bäst framåt mars-april. 

Kan det bli så att vi får bege oss till Avicii Arena i april och bevittna klubbens tredje SM-final?

Svensk herrinnebandy skulle inte må dåligt om några andra lag än Falun och Storvreta slåss om titeln, men för att Libk ska fajtas med de stora drakarna behöver några saker gå i lås.

Framför allt handlar det om målvaktsfrågan. Maken till det genombrott som Leo Torell Hagström fick förra säsongen var länge sedan jag såg – hans fantastiska räddningar skänkte en trygghet till hela laget. Nu har Torell Hagström försvunnit till Schweiz och det vill till att Andreas Blom (som varit långtidsskadad) och David Henningsson axlar ansvaret och kommer upp på en liknande nivå. 

Det är också uppenbart att Libk behöver växla upp när det blir slutspel. Vårens kvartsfinalserie mot Storvreta liknade mer en serielunk än matcher på liv och död. Det blev ett spelsätt som passade Libk illa. Det fysiska spelet har alltid varit styrkan. Tempot och de heta känslorna. Man behöver kanske inte skapa rabalder och munhuggas mot Sirius i omgång 23, men i ett SM-slutspel måste hettan finnas där. 

"Jag håller helt med. Vi tycker att vi var ett bättre lag än Storvreta förra säsongen men fick inte till det i slutspelet", sa William Almlöf till mig angående slutspelsdebaclet. 

Nyförvärven? Känslan är att både Erik Oweling och David Carrington kan bli riktigt vassa på sikt, men att de behöver tid att anpassa sig i Linköping och SSL. Kravet på finske landslagsmannen Kevin Söderling (35 poäng på 26 matcher i bottenlaget Sirius förra säsongen imponerar) är att leverera direkt.

Årets genombrott? Tror stenhårt på William Almlöf. Tycker personligen att 21-åringen borde fått spela ännu mer förra säsongen eftersom han levererade så fort han fick chansen på allvar. Nu har han en stark försäsong i ryggen med många mål i träningsmatcherna – Almlöf har potential att bli inte bara Libks utan hela SSL:s stora utropstecken i vinter.