De reagerar mot höga hyror: "Känns märkligt"

Mer publik ger en högre hyra för sporthallen. Linköpings kommuns upplägg av hyresavgifter för matcher har fått Linköping Innebandy att reagera.

Johan Lindskog är klubbdirektör i Linköping Innebandy och har reagerat över de höga hallhyrorna i sporthallen.

Johan Lindskog är klubbdirektör i Linköping Innebandy och har reagerat över de höga hallhyrorna i sporthallen.

Foto: Peter Calen

Innebandy2020-03-28 07:01

Mer publik ger en högre hyra för sporthallen. Linköpings kommuns upplägg av hyresavgifter har fått Libk att reagera.

– Det är flera saker i det här systemet som känns märkligt, säger klubbdirektören Johan Lindskog.

I kommunens dokument som heter "Avgifter för lokalbokning" kan man läsa att de allra flesta hallar eller fotbollsplaner har en fastlagd timtaxa. Men några arena har en helt annan hyressättning än de andra.

Det är sporthallen.

Istället för enbart en fast timtaxa som det är i andra hallar och anläggningar, så får de föreningar som arrangerar matcher i sporthallen betala en betydande del av sina entréintäkter till kommunen.

20 procent av entréavgifterna ska nämligen arrangerande förening lämna ifrån sig till kommunen.

Dessutom ska de föreningar som arrangerar matcher som lockar mer än 250 åskådare betala ytterligare fem kronor per åskådare till kommunen.

Johan Lindskog tar ett räkneexempel:

– Om vi har en het match där vi lockar 1 500 åskådare, där 1 000 är betalande och i snitt betalar 80 kronor, så får vi in 80 000 kronor i entréer. Då ska vi betala 16 000 kronor till kommunen enligt taxan på 20 procent, plus 5 kronor för 1 250 åskådare över gränsen på 250 personer vilket betyder ytterligare 6 250 kronor att betala i avgift.

Bara den matchen kostar då 22 250 kronor i hallhyra för Linköping Innebandy.

– När man ser de siffrorna är det svårt att inte jämföra med Linköping FC som enligt kommunens system betalar 6 000 för att spela en damallsvensk match på nya Linköping arena, säger Johan Lindskog. Vi betalar betydligt mer i en arena som är allt annat än ny och fräsch. 

Han påpekar att på fotbollsarenan ingår dessutom så mycket mer i hyran. Fyra omklädningsrum, domarrum, matchdelegatrum, dopingtestrum, samlingsrum vid entré, pressrum, funktionärslokaler, biljettkassa, kiosker, VIP-utrymmen, loger och tillgång till storbildsskärm. 

– I sporthallen ingår bara omklädningsrum, biljettkassa och tillgång till en videovägg. En videovägg som dessutom har så dålig upplösning att om man försöker visa en repris efter ett mål så syns inte bollen. Och om vi behöver fler rum till olika saker så får vi betala extra hyra för det.

Han fortsätter:

– Vissa matcher är det knappt att vi går runt ekonomiskt. Exempelvis om vi bestämmer för att göra någon riktad insats mot ungdomslag eller skolungdomar och bjuder in dem till match, då får vi betala för att vi släpper in dem. Vi har även valt att låta våra egna medlemmar gå på elitmatcher gratis, men vi får ändå betala en avgift på fem kronor per person till kommunen för dem.

Systemet bygger ju också mycket på att ni är helt ärliga med era publiksiffror? 

– Absolut, så är det. Vårt sätt att räkna publiksiffran går ut på att vi räknar alla som är i hallen för att se på matchen. Vi delar inte upp betalande åskådare och icke betalande för att bara räkna de som erlagt entré. Vi räknar alla för att vi anser att det är mest juste. Hur andra gör vet jag inte, men det här är vårt sätt. 

Får ni några publikpengar från förbundet per åskådare?

– Vi får ta del av gemensamma marknadsintäkter från förbundet efter säsongen. En av parametrarna när det fördelas är publiksnittet, ju mer publik desto mer pengar. Men i det här sammanhanget är det små siffror jämfört med det vi får betala till kommunen i hyra för att spela våra matcher. 

Avgifter för lokalbokning

Linköpings kommun har en mängd olika prissättningar för när idrottsföreningar eller skolor bokar någon lokal eller anläggning. Här är några exempel på vad som gäller vid matcher:

Sporthallen: 20 procent av entréavgifter plus 5 kronor per åskådare över 250.

Folkungahallen: 240 kronor/timme.

Ekholmshallen, Kungsbergshallen mfl: 120 kr/timme

Linköping arena: Damallsvenskan, 6 000/match. Övriga matcher 600 kr/timme

Saab arena: 90 000 kr/match i SHL +10 kr per åskådare över 3 000 upp till 4 800

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!