I mars 2025 flyttar Linköpingstjejen Alma Eriksson till Försvarsmakten Skaraborgs regemente i Skövde. Då påbörjas en 15 månader lång utbildning till stridsvagnsbefäl. Det blir på många sätt något helt annat än innebandyförsvaret i Bergs IK – men Alma är säker på att hon kommer ha nytta av idrotten.
– Det finns mycket likheter med att ha spelat en lagsport på den nivån (allsvenskan). Både gemenskapen och påfrestningarna när man tar ut sig och sliter som ett lag. Det antar jag att man gör i lumpen också, säger 19-åriga Alma Eriksson som tar studenten till sommaren.
På Försvarsmaktens hemsida går bland annat att läsa om befattningen: "Som vagnchef har du ansvar både för din vagn och din besättning. Din roll är att ta emot information, tala om vad som ska göras, hur det ska göras och vart ni ska".
Efter antagningsprocessen (tester och intervjuer, bland annat begåvningstest, psykologintervju, styrke– och konditionstest) stod det klart att Alma var kvalificerad för utbildningen.
Vilka av dina egenskaper tror du var viktiga för att bli uttagen?
– Om jag får gissa vad de såg, så är det nog att jag är ganska trygg i mig själv. Att jag är lugn när det behövs och kan hantera stressade situationer på ett bra sätt, enligt mig själv. Jag antar att mina egenskaper passade bra på just den befattningen.
Att söka sig till försvaret är något som Alma velat göra länge.
– Eftersom jag vill jobba med att hjälpa folk i framtiden så känns lumpen som ett bra steg in i den världen. Man får en bra utbildning och får testa sig själv. Jag tror det är bra för mig.
Alma ser fram emot utbildningen och ser det som ett nytt lärorikt kapitel i livet. En chans att utvecklas som person.
– Jag är supertaggad på att få träffa nya människor. Jag kommer nog hitta vänner för livet, det hoppas jag i alla fall.
Att värnplikten och försvaret är på största möjliga allvar – till skillnad mot den i grund och botten lekfulla innebandyn, är också något Alma förberett sig på.
– När man tänker på att det verkligen är på liv och död, så förstår man allvaret. Man får tänka på att det inte bara är en utbildning, utan också någonting man skriver upp sig på. Att man kan behöva rycka in, säger Alma Eriksson som räknar med en återkomst på innebandyplanen efter lumpen.