Guld – då får IFK fira med en kopia

Om IFK Norrköping blir svenska mästare på söndag får man fira med en replika av Lennart Johanssons pokal. Den riktiga kommer finnas i Kalmar.

7 november 2018 11:00

Striden står mellan två lag. AIK har nästan haft händerna på SM-guldet och Lennart Johanssons pokal en dryg månad men IFK Norrköping har sakta men säkert krympt avståndet.

LÄS MER: "Så många miljoner plus gör IFK"

Nu lever det fortfarande i sista omgången.

AIK är två poäng och tio mål före inför sin match på Guldfågeln Arena i Kalmar. IFK måste alltså vinna mot Häcken på Bravida Arena och samtidigt hoppas att Kalmar vinner.

Svårt men inte omöjligt.

Från Svenska Fotbollförbundet har man sin planering klar inför firandet. Som alltid när det är flera lag inblandade åker Lennart Johanssons pokal till den arena där ettan i allsvenskan finns.

– Den är alltid på plats där de som leder inför sista omgången spelar, säger Pierre Blomqvist på förbundets tävlingsutskott.

LÄS MER: "Så säger experterna om IFK:s säsong"

Till Göteborg kommer en replika (kopia) av pokalen att skickas.

– Den är exakt likadan, förutom att inte alla tidigare vinnare är ingraverade på den. Vi har tre replika totalt, säger Malin Lindman på förbundet som sköter frågan om priser och pokalerna inför slutomgången.

Senast det hände att ett lag på herrsidan fick fira med en kopia av pokalen ska ha varit 2004 när Malmö FF gick om Halmstad i sista omgången.

– Däremot hände det nu i år i damallsvenskan när Piteå vann. Men vi måste göra så att pokalen alltid är där ledarna spelar, vi kan inte spekulera i förväg, berättar Malin Lindman.

Om IFK skulle vinna i helgen, när får de i så fall den riktiga pokalen?

– Det blir så fort som möjligt, men vi hinner inte få dit den samma dag. Det skulle kunna bli på Fotbollsgalan (måndag) eftersom de i så fall ska dit.

Även när det gäller medaljer finns det flera uppsättningar, bara att inte alla är graverade. En sådan uppsättning kommer finnas i Göteborg. Det kommer även finnas representanter från förbundet på plats på båda de potentiella guldarenorna i helgen.

– Det ska finnas någon utsänd till alla arenor där det kan bli en prisutdelning, vi har även stora silver och lilla silver, säger Pierre Blomqvist inför helgens allsvenska avgörande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson