Så kommer idrottens Linköping att se ut

Mängder med nya idrottsanläggningar är på gång i Linköping de närmaste åren – trots en begynnande lågkonjunktur. "Jag känner mig trygg i att vi fixar de vi har beslut på", säger kommunens idrottsutvecklingschef Andreas Hagström.

Vasahallen är nästa idrottshall att bli klar, tanken är att den tas i bruk sommaren 2024

Vasahallen är nästa idrottshall att bli klar, tanken är att den tas i bruk sommaren 2024

Foto: Victor Bomgren

Idrottsanläggningar2022-11-13 20:00

Efter många år av stiltje har byggandet av idrottsanläggningar i stan tagit rejäl fart. Under 2018-2022 fick exempelvis Brokind, Sturefors och Vikingstad nya hallar, Wahlbeckshallen byggdes om och en ny airdome för fotboll kom till i Ryd. 

Men mycket mer är på gång.

– Vi har inte byggt så här många idrottsanläggningar någonsin tidigare. Det är ett stort steg i rätt riktning även om jag vet att det fortfarande finns en stor frustration hos många föreningar, säger Andreas Hagström.

undefined
Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef på Linköpings kommun.

Jämför man med andra kommuner i samma storlek ligger Linköping just nu som runt snittet vad gäller antal invånare per idrottshall. Målsättningen är att bli bland de bästa.

– Får vi byggt Vasahallen, Multihallen, Kungsberget och Skarpan enligt plan så kommer vi ha en hallkapacitet som är bland de bättre i Sverige. Då har vi kommit i mål med det målet som sattes i den gamla anläggningsstrategin, säger Andreas Hagström. 

Byggandet av bostäder har minskat drastiskt i Linköping under 2022. Kan samma sak drabba idrottsanläggningarna?

– De projekt som ligger i närtid och de vi har beslut på känner jag mig trygg i. Idag ser jag inte att något skulle kunna hända, men man ska aldrig säga aldrig.

Under 2018 antog kommunen en så kallad anläggningsstrategi som nu omarbetas. Tanken är att den ska presenteras för politikerna i februari. 

– Enligt vår bedömning är det här de samlade behoven som idrottsrörelsen har, men det betyder ju inte att kommunen har råd eller att allting ryms i framtida budgetar. Det är politikernas sak att prioritera och fatta beslut, men hittills har strategin varit ett bra stöd, säger Andreas Hagström. 

Med utgångspunkt för anläggningsstrategin bad vi Andreas Hagström att kommentera framtidsplanerna. 

Observera att tiderna som anges är preliminära.

undefined
Kommunens anläggningsstrategi. Bollar betyder fotbollsplaner, husen betyder idrottshallar, och den springande personen betyder motionsspår. Gröna projekt är sådana anläggningar där Kultur- och fritidsnämnden tagit beslut och avsatt medel i budget för att genomföra. Röda projekt är inte ännu är beslutade i Kultur- och fritidsnämnden.

FOTBOLL OCH MOTION (2023)

Ett antal nya fotbollsplaner samt motionsspår kommer stå klara under nästa år. I Ryd har kommunen fått medel till att rusta upp motionsspåren med ny belysning.

– Vi vill även se över utegymmet. Tyvärr har vi inte fått pengar till att rusta upp omklädningsrummen, säger Andreas Hagström.

I Ekängen anläggs ett nytt cirka tre kilometer långt motionsspår. 

– En milstolpe för Ekängen. Vi har till slut hittat en lösning med markägare och arrendatorer hur spåret ska dras. 

VASAHALLEN (klar i mitten på 2024)

Efter flera år av överklaganden har bygget nu satt igång på allvar. Det blir två idrottshallar, varav den ena blir förlängd för att passa för truppgymnastik.

– En slags utbyggnad för att möjliggöra för trampoliner, hoppgropar och mycket mer, säger Andreas Hagström. 

Den andra hallen får en publikkapacitet på 600 sittande åskådare som via exempelvis skjutbara läktare kan öka till 1 000 vid behov. Andreas Hagström tänker sig att exempelvis innebandylagen strax under eliten ska spela här. 

– Funktionen som Folkungahallen har idag kommer tas över av Vasahallen. Man ska kunna arrangera cuper och tävlingar. Det blir ett bra tillskott, Linköping har ju ingen sporthall som är lite mindre.

undefined
Efter flera år av överklaganden och väntan återupptogs arbetet med Vasahallen igen tidigare i år.

MULTIHALLEN (klar under 2025)

Som Corren skrivit tidigare är förhoppningen att multihallen på Stångebro ska vara klar 2025. I Corems (fd Klövern) detaljplan som nu fått förhandsbesked är tanken att bygga fem hallar, kommunen beskriver behovet som fyra hallar. Andreas Hagström ser framför sig att exempelvis innebandyn flyttas och att Linköping IBK:s herrar i SSL ska spela här. Under dagtid har Arenaskolan varit tydliga med att de gärna vill hyra tider.

– En modern sporthall är den bästa beskrivningen. Tanken är en publikhall med cirka 2 000 sittande åskådare och tre träningsplaner. Vi får hålla tummarna för att vi hittar en modell för att bygga och äga, den lilla detaljen återstår.

undefined
Så här kan den nya multihallen på Stångebro komma att se ut. Illustration av arkitektfirman M5.

TINNIS 1 OCH 2 (2025 och tidigast 2027)

Kommunen tittar här på att i första hand kunna utveckla utomhusmiljön (Tinnis 1) på ett sätt som inte påverkar vad som händer med en eventuell badsjö (Tinnis 2).

– Det kan till exempel handla om bad för barn och utbyggnad av simmöjligheter. Badsjön är ju en het politisk fråga och vi tittar på om vi kan bygga något som inte påverkar framtida alternativ. Preliminärt har vi sagt 2025, men ta årtalen med en nypa salt, säger Andreas Hagström. 

SKARPAN (klar 2026)

– En vanlig fullstor skolidrottshall som är tänkt att ligga bredvid konstgräsplanen. 

KUNGSBERGET (klar 2026)

– Fullstor skolidrottshall bredvid den nya skolan som planeras.

Allt utifrån den nuvarande anläggningsstrategin, under bearbetning, helt klara i början på nästa år. Årtal kan flyttas, anläggningar kan kastas in från utredning in i planen. Rörlig materia.

TORNHAGEN/EKÄNGEN (klara 2028)

– Två fullstora idrottshallar. 

ANLÄGGNINGAR UNDER UTREDNING

Här är osäkerhetsfaktorn fortfarande stor. Ett projekt som kommunen kommit ganska långt med är en ny hall för bandy och curling vid gamla Korpvallen i Vidingsjö. I ett område bakom de nuvarande hästhagarna finns plats för en bandyhall, en curlinghall och tre fotbollsplaner om Rosenkällavägen rätas ut och istället kommer ut vid Ortgatan.    

– I så fall blir det en flytt från Stångebroområdet och hit vilket möjliggör en exploatering av bostäder på Stångebro.

En ändring av Rosenkällavägen skulle också medföra att man öppnar upp mellan Smedstad ridsportcenter och de nuvarande hästhagarna.

– Man ska gå med hästarna utan att det kommer bilar, säger Andreas Hagström.

Kommunen tänker sig också att bygga en helt ny ishall på den gamla bandyplanen på Stångebro, en hall som ska vara anpassad för konståkning. 

Gymnastik och racketsport är två områden som kommunen vill satsa extra hårt på framöver. Planerna är än så länge oklara och Andreas Hagström vill inte säga så mycket ännu, men man tittar på om det går att samla all gymnastik på ett och samma ställe.

– Gymnastiken har sämst förutsättningar i Linköping idag. Det finns inte tillräckligt med plats för alla som vill vara med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!