Omklädningsrummen – numera en stor fråga i Linköping

Alla ska känna sig välkomna i ett omklädningsrum i Linköping. "Vi blir bättre och bättre, men det finns fortfarande gott om utvecklingspotential", säger kommunens idrottsutvecklingschef Andreas Hagström.

I Vasa arena finns det små duschbås i vissa av omklädningsrummen. Här öppnar idrottsutvecklingschefen Andreas Hagström ett av dessa.

I Vasa arena finns det små duschbås i vissa av omklädningsrummen. Här öppnar idrottsutvecklingschefen Andreas Hagström ett av dessa.

Foto: Claes Nilsson

Idrottsanläggningar2024-12-16 20:30

Träbänkar. Krokar att hänga kläderna på, en toalett och en öppen duschyta. 

Omklädningsrummen i svenska idrottshallar har sett likadana ut i evigheter och inte uppdaterats i takt med samhällsutvecklingen. Det har i sin tur bidragit till att allt färre nyttjar dem och duscharna i hallarna efter sitt idrottande, i skola och på fritiden.

Synen på vad ett omklädningsrum ska ha för funktioner får dock ett allt större fokus i Linköping.

– Vi märker att omklädningsrummen är en stor faktor om människor känner sig välkomna till en anläggning, säger Andreas Hagström. 

undefined
I Vasa arena finns flera olika typer av omklädningsrum för att passa så många som möjligt. Andreas Hagström menar att Linköpings kommun har satt mycket fokus på just omklädningsrummen i sina nya arenor.

I stans nyaste hallar, Vasa arena och simhallen, finns det som kallas för flexomklädningsrum.

– Det är standard från att vi byggde den nya simhallen och framåt. Det har inte varit självklart tidigare år, men vi har lärt oss att det behövs av flera olika anledningar, säger Andreas Hagström.

I ett flexomklädningsrum får man sitt eget rum och kan både duscha, gå på toaletten och byta om avskilt. I Vasa arena går de att boka, i simhallen säger man till i receptionen.

– Det kan handla om religiösa skäl, om man är en hbtqi-person eller rullstolsburen och behöver ha med sig en assistent. Men man behöver egentligen inte ange något speciellt skäl för att byta om i ett "flex", säger Andreas Hagström.

undefined
I ett flexomklädningsrum får man sitt eget rum och kan både duscha, gå på toaletten och byta om avskilt.

Just behovet av integritet och att kunna stänga om sig är en mycket viktig aspekt som det nu tas stor hänsyn till. Även de vanliga omklädningsrummen i Vasa arena och i simhallen har utrymmen där man kan låsa om sig.

– Samtidigt finns en risk med för många stängda utrymmen – individer kan låsas in, mobbning och sexuella trakasserier kan förekomma lättare.

I den kommande multihallen samarbetar kommunen med intresseorganisationer, föreningar och skolor för att skapa "det optimala omklädningsrummet".

– Alla ska känna sig välkomna. Vi vill skapa förutsättningar för barn och ungdomar att verkligen byta om på idrottsanläggningen. Vi ser ju också det där att fler och fler åker hem och duschar. Det är en trend över hela Sverige.

Är omklädningsrumsfrågan större nu än tidigare?

– Oh, ja. En av delarna i Linköping kommuns idrottspolitiska program är ju inkludering, så vi har satt stort fokus på den här frågan de senaste sju-åtta åren. 

Hur gör ni i era äldre idrottshallar som fortfarande har den gamla typen av omklädningsrum?

– Det är en bra fråga. De byggdes efter helt andra normer och är svåra att bygga om. Vi kan spela med väggar och draperier som enklare duschavdelare, men det är väldigt svårt att bygga om ett äldre omklädningsrum helt och hållet, säger Andreas Hagström.

HBTQI+

Ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Källa: RFSL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!