Mobbning och kränkningar är något som Sisu idrottsutbildarna vill utbilda idrottsrörelsen i för att kunna skapa tryggare arbetsplatser och idrottsmiljöer. Ett steg för att ge kunskap och öppna upp för diskussion var genom att bjuda in till föreläsning med Morgan Alling.
– Man ska lyssna på mig för att jag tror att jag har kunskap om ämnet eftersom jag har gjort två tv-program om hur man kan förebygga mobbning och har även de senaste 15 åren föreläst om det. Jag brinner för ämnet. Man ska lyssna på mig och så ska man lyssna på en jävla massa andra för att ta till sig så mycket kunskap som möjligt, säger Morgan Alling.
Alling föreläser ofta mot företag och skolor, men menar att det inte är någon skillnad mot att prata inför personer som är engagerade i föreningslivet.
– Den enda skillnaden är att prata mot till exempel en skola eller mot vuxna – det är lite mer komplext i vuxenvärlden. Men det spelar ingen roll för mig om du är läkare, handbollsdomare, jobbar på ett kansli eller i en kyrka. Jag vet att kränkningar uppstår oavsett vilka individer vi är.
En plats där risken för utsatthet finns är i omklädningsrummet.
– Det vi måste lära alla är att det där kränkande skämtet i omklädningsrummet hör inte hemma där. Det gör ingen till en bättre fotbollsspelare. Det ska vara nolltolerans mot kränkande kommentarer eller diskriminering. Problemet är "jag skojade ju bara"-attityden. Någon kanske skojar om en person som är homosexuell där någon annan i rummet blir ledsen. Det blir ju inte en bättre fotbollsmatch på grund av att någon skojar om olämliga saker.
Om man ska ta med sig en sak från din föreläsning, vad är det?– Kunskap. Det gäller att bli medveten om vad mobbning är i stort. Sedan gäller det att kunna se hur man har det i sin förening. Det gäller att se vilka fallgropar man själv har.