Stort intresse för skolan ger utslagning

Arenaskolan i Linköping tvingas gallra bland eleverna i flera av sina profilidrotter. Det väcker många frågor hos elever och föräldrar.

Foto:

IDROTT2018-01-18 08:00

– De flesta frågorna från föräldrarna handlar om hur de ska prata med sina barn, om de inte lyckats komma in, säger Stefan Petersson, profilsamordnare på skolan.

Skolan startade för ett drygt år sen, nu har den andra årskullen gått drygt en termin. Just nu finns cirka 450 elever på skolan, fördelade på 16 klasser. Om två år, när skolan är helt utbyggd, är tanken att man ska kunna ta emot två klasser till och sammanlagt cirka 500 elever.

Men faktum är att trycket är större än så.

– I den bästa av världar skulle vi erbjuda plats till alla som vill gå här. Tyvärr är det inte möjligt, säger Stefan Petersson.

Arenaskolan kom till efter ett beslut från Linköpings kommun där man ville premiera rörelse i skolan. Därför har alla elever på skolan idrott och rörelse på schemat fyra av fem dagar i veckan.

Två dagar är det sin egen specialidrott, två dagar är det "vanlig" idrottsundervisning.

– Forskning har visat att rörelse har en väldigt bra påverkan på eleverna utbildningsresultat.

Den stora knäckfrågan för vissa av profilerna, vilket en del av våra läsare reagerat på, är att inte alla elever som vill gå på skolan kan erbjudas en plats. Så är det i fotboll, innebandy och ishockey.

Det är också svårt för personalen på Arenaskolan, och då i första hand Stefan Petersson, att veta från varje läsår hur många platser man kan erbjuda i de olika idrotterna.

– Det beror främst på att eleverna som går sexan på Tallbodaskolan och i Ekängen har Arenaskolan som sin hänvisningsskola. Det betyder att de har förtur hit, till den vanliga högstadieutbildningen, och hur många elever som väljer oss i första hand vet vi ju inte förrän skolvalet är gjort.

Att man kan ta in betydligt fler fotbollselever än hockey och innebandy beror dels på söktrycket, men också på personalorganisation och tillgång till arenor.

– Till i år kunde vi ta in 60 fotbollselever men bara 30 inom innebandyn. Till hösten tror jag inte att vi kommer kunna ta in lika många fotbollselever, för då ser organisationen och lokaltillgången annorlunda ut.

– Vår absoluta målsättning är ju att vi ska kunna ta in så många som möjligt av de som väljer oss. Vi tror ju på det här med idrott och rörelse på skoltid och därför försöker vi göra vårt yttersta för att ge så många som möjligt en plats. Men tyvärr är det inte praktiskt möjligt att få in alla.

För att göra en gallring bland de sökande där det är tvunget görs inför varje ny årskull en uttagning. Tester genomförs under februari och sköts dels av skolans idrottslärare, men också av instruktörer från de olika idrotterna.

– Vi försöker ha så högt utbildade instruktörer som möjligt inom varje idrott. Inom fotbollen har vi exempelvis högt utbildade lärare här på skolan som vi använder, annars tar vi in kompetens utifrån.

Begränsningen på antalet platser, kanske framförallt inom ishockeyn där spelarna som söker kommer från en och samma förening, gör ofrånkomligen att det blir en utslagning. Om det säger Stefan Petersson:

– Vårt uppdrag från kommunen är att ha en skola med de här profilerna och vi ska försöka främja så att fler idrotter kan vara med. Det innebär att vi måste begränsa hur många platser det finns på varje idrott för att få plats med eleverna. Vi följer kommunens riktlinjer till de skolor som har en en profil och de är väldigt specifika. Sen är det självklart en stor sak för en 12-åring att vara med på en uttagning, vare sig det gäller en idrottsprofil eller en matteprofil som en annan skola kan ha.

Kan man inte lotta ut platserna?

– Det får vi inte. Det är kommunens riktlinjer som styr och där står att om det är fler sökande än antalet erbjudna platser så måste vi ha en praktisk uttagning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!