Kommunen: "Vi har en plan"

"Inte värdigt Linköping. Pinsamt." Handbollsprofilen Per Claudius uttryckte i tidningen att han skämdes över idrottshallsituationen i stan. Nu får han medhåll, och svar, av kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Gustaf Appelberg (Liberalerna) håller med RP:s Per Claudius i hallkritiken, och ger Claudius svar på kort och lång sikt på hur hallbristen i Linköpings kommun ska lösas.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Gustaf Appelberg (Liberalerna) håller med RP:s Per Claudius i hallkritiken, och ger Claudius svar på kort och lång sikt på hur hallbristen i Linköpings kommun ska lösas.

Foto: Jens Bollius

IDROTT2019-03-25 18:00

Liberalernas Gustaf Appelberg säger när han får träffa Per Claudius vid Vasahallen, en av Linköpings hallar:

– Per har helt rätt, det är en hallbrist i Linköping. Det har varit så under en för lång tid. Men nu har vi en plan för att råda bot på bristen, säger Appelberg.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande instämmer i att Linköpings kommun är välmående och säger att det finns en långsiktig plan på att växa till en kvarts miljon människor.

Om staden ska växa så mycket är kultur och fritid ett viktigt område för att samhället ska vara fungerande.

– Vi ska bygga hallar och det ska få kosta. Man får fråga sig vad det kostar om vi inte bygger. Vi vet ju att det är framför allt två saker som hjälper människor som hamnat snett, och det är idrott och musik, säger Gustaf Appelberg.

Ordföranden lämnar över ett tjockt kompendium vid mötet med Claudius, kommunens anläggningsstrategi.

Som Sporten tidigare berättat finns det långsiktiga planer på hallar, bland annat en multihall skissas det på i Kallerstad. Dessutom ska det bli nya fullstora hallar i samband med tre skolbyggen, dels i Kungsbergsskolan, Skarpan i Berga och Vikingstad.

Även Vasahallen byggs med två nya hallar, specialiserade för bland annat parasport och gymnastik.

På kort sikt har kommunen försökt att göra något med Kungsbergshallen, men inte riktigt lyckats. Det som Per Claudius berättade om i Sporten förra veckan.

Andra alternativ för handboll kan bli Wahlbeckshallen i Ryd, där det ska läggas golv till tre träningsytor enligt planen som finns. Kärnahallen i Malmslätt kan också vara ett alternativ för exempelvis matcher eller USM-arrangemang.

Problemet för handboll är att klistret bara kan användas i vissa hallar. Men det skulle kunna bli en rockad om verksamhet från Folkungahallen vill flytta till en ombyggd Wahlbeckshall.

Per Claudius konstaterar att det är Ånestadshallen, Kungsbergshallen och Lambohovshallen som RP har ungdomsverksamhet i nu.

Han säger att det optimala med en ny hall hade varit den fullstora hall som planerades i Ullstämma, men som aldrig blev av.

– Det är i södra Linköping vi är störst, men egentligen borde vi försöka ha verksamhet i alla delar av Linköping, och i den bästa av världar skulle det finnas en hall i alla delar, som Ekängen, Tallboda och Linghem. Det handlar om miljö också, att inte behöva åka så mycket. Jag tycker att det är positivt att frågan belyses, säger Per Claudius som säger att en liten läktare med ett par-tre steg räcker för att RP på kort sikt ska vara nöjt med sin vardag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!