Citatet i ingressen kan vara svårt att förstå. Klart att all rörelse på något sätt handlar om sport, och att idrottsrörelsen och alla dess verksamheter är beroende av att alla barn som växer upp har en bra hälsa och fysiskt mår bra.
Med det kommer också i förlängningen allting annat. Det blir svårt att lära sig någon idrott över huvud taget om du inte i grunden är van att röra dig.
Lotta Haraldsson, som från oktober 2018 och ett år framåt är projektanställd i Östergötlands idrottsförbund som samordnare för rörelsesatsning i skolan, utvecklar sig:
– Det är Riksidrottsförbundet som har fått de här pengarna, men för mig handlar det i hela samhället om att skapa en ny rörelsenorm. Att vi kan skapa en rörelseglädje för alla barn, något som man sedan har med sig genom hela livet.
Lotta Haraldssons uppdrag är att jobba med skolor som har barn i förskoleklass upp till sjätte klass. Att hjälpa till med att skapa en rörelserik skoldag.
Det handlar då inte primärt om fler idrottstimmar, utan att få in rörelse i allt man gör.
– Det kan vara rast-aktiviteter, där man kan lära barnen att leda varandra i lekar, man kan ha motorikbanor på skolgårdarna, och man kan ha lektioner utomhus. Man kan svara genom rörelse, som att exempelvis hoppa fem gånger om svaret är fem på ett mattetal.
– Det handlar om rörelseförståelse, vilket är lika viktigt som läsförståelse för inlärningen. En del skolor i länet har kommit jättelångt på det här området, medan andra inte har kommit någonstans, menar Lotta Haraldsson.
Vilka fördelar har ett barn som rör sig?
– Man får bättre hälsa och mår således bättre. Man kan koncentrera sig bättre när man får större blodcirkulation i hjärnan och man får lättare att lära, vilket ger bättre skolresultat. Dessutom blir det bättre gemenskap på skolan och färre kränkningar, visar undersökningar. Om man gör roliga saker finns det inte utrymme för kränkningar.
Ett barn behöver 60 minuter fysisk aktivitet om dagen. Forskning visar att i Sverige når 22 procent av alla flickor upp till det, och 44 procent av pojkarna.
Det är skrämmande siffror.
Är det på den här basen samhället, och länets idrott, ska bygga en verksamhet?
– Men det är inte i veckorna barnen rör sig minst, utan på helgerna. Så skolorna gör på många håll sitt. Det är föräldrarna som har en nyckelroll för att barnen också ska röra sig på fritiden. Det gäller att skapa tidiga postiva rörelsevanor och att vi föräldrar föregår med gott exempel. Att barnen alltid cyklar eller går till skolan i stället för att skjutsas, och att vi föräldrar tränar ihop med barnen i stället för att sitta med mobiltelefonen på läktaren, säger Lotta Haraldsson.
– Om föräldrar visar att de mår bra av att röra sig och träna, och engagerar sig, då kommer barnen att ta efter, fortsätter Lotta.
Lotta Haraldsson vet vad hon pratar om då hon av sina 20 år som sjukgymnast har jobbat 14 år med barn. Hon vittnar om att barn i allmänhet får sämre hälsa, att de oftare numera klagar på ont i kroppen.
Vi är dina knep för att få ungdomar att röra sig?
– Att man hela tiden fokuserar på att det är roligt i stället för att det ska presteras. Det som är roligt vill man göra mer av, och skapar man positiva vanor fortsätter man utan att tänka på det.
Lotta Haraldssons egna idrotter är orientering, längdskidor och löpning. Hon har alltid idrottat främst för att det är kul och från uppväxten minns hon mest upplevelserna tillsammans med kompisarna.
Nu siktar hon på Vasaloppet 2019 och tycker att idrotten är roligare än någonsin. Bland annat som orienterare och ungdomsledare i den sporten.
Vilka blir dina fem sporthöjdpunkter i Östergötland 2019?
– Vi hoppas upprepa Idrottens dag i Motala, jag ser fram emot O-ringen i Kolmården, och att skapa nya aktiviteter kring Vätternrundan. Jag vill också delta i Kanalsimmet för stora och små i Motala, och även lokala grejer som Sportis camp.
Dina fem svenska sporthöjdare 2019?
– Vi ska åka på SM-veckan i Sundsvall med ÖIF, jag är anmäld till Vasaloppet, jag ser fram emot klubbstafetter i orientering som Tjoget och 25-manna, och jag tycker att det är häftigt att vi har både alpina VM och skidskytte-VM på hemmaplan, säger Lotta Haraldsson.