En "obalans" i Mjölbyidrotten

Det händer massor inom handel och företagsamhet i västra Mjölby. Det behöver det göra även inom idrotten, anser två av ortens eldsjälar som föreslår ett "Kungshöga sportcenter".

En annan del av Mjölby. Sven-Erik Kumlin och Roland Gustavsson vill se ett "Kungshöga sportcenter" där elljusspår och utegym kan knytas samman med en ny ersättningsarena för Lundbyvallen. Möjlighet till idrott behöver förbättras i en växande del av stan.

En annan del av Mjölby. Sven-Erik Kumlin och Roland Gustavsson vill se ett "Kungshöga sportcenter" där elljusspår och utegym kan knytas samman med en ny ersättningsarena för Lundbyvallen. Möjlighet till idrott behöver förbättras i en växande del av stan.

Foto: Jens Bollius

IDROTT2019-06-19 09:00

– Det handlar om folkhälsa och att ha nära till rörelse. Vi vill se spontanidrott, säger Sven-Erik Kumlin.

– Det är friskvård det handlar om. Det kommer att kosta samhället mycket om det inte görs något, och människor måste ges möjlighet att förebygga och hjälpa till själva att ha sin hälsa. Vården kommer aldrig att kunna göra allt, säger Roland Gustavsson.

Det sprudlar av utveckling i Mjölby när Viringe, handelsområdet där de stora vägarna korsas, växer och när ortens största företag Toyota material handling går bra och expanderar.

Men just nu kommer idrotten i kläm, det kan alla se med de byggarbetsplatser som är i knutarna på Lundbyvallen och Södra spåret.

– Man undrar ju vem som vill vara där eller skjutsa sitt barn dit när det ser ut så, säger Sven-Erik Kumlin.

Det behövs något nytt för idrotten i den här delen av Mjölby. Även om det hänt en del på Vifolkavallen.

– Det ska berömmas det som gjorts, men det blir en obalans. Det behövs en närhet på båda sidorna av stan, säger Roland Gustavsson.

Med Kungshöga sportcenter föreslås en ny konstgräsplan på den nuvarande naturgräsplanen, ett utegym, ett elljusspår kring "Knektahagen" där det redan nu finns en discgolfbana. Det föreslås också nya klubbhus intill Kungshögaskolan för fotbollsklubbarna Mjölby Södra och Mjölby Turabdin.

– Det ska inte handla om någon fotboll eller konkurrens där, utan om att alla ska må bra och kunna motionera, säger Roland Gustavsson.

– Vi vill att det ska vara nära och kostnadsfritt, öppet alltid. Vi har ju tre skolor bara 500 meter från området, säger Sven-Erik Kumlin.

Kumlin och Gustavsson har inte pratat med någon i varken föreningslivet eller kommunen.

– Se det som ett diskussionsunderlag för hur vi skulle kunna ha det här i Mjölby, säger eldsjälarna som båda varit aktiva på orten i över 40 år.

Från kommunens sida är det fortfarande frågan kring Toyota material handling och jätteföretagets intresse för marken på Lundbyvallen som det kretsar kring.

En fråga som var aktuell för ett år sedan, men där det inte gavs någon tidsplan för Toyotas vilja att införliva fotbollsplanerna till sig.

– Det finns en framställan om att förvärva marken och en dialog förs mellan Toyota och kommunledningen. När det händer något vet vi inte, säger Kjell Karlsson, ställföreträdande chef inom kultur och fritid i Mjölby.

Kommunen förbereder sig i vilket fall för att ersätta Lundbyvallen och bygga upp en ny fotbollsanläggning på den sidan av stan.

– Vi tittar på tänkbara alternativ, säger Kjell Karlsson.

Alternativen som finns för ny hemvist för Södra är två. Antingen intill Kungshögaskolan där en plan finns i dag eller på ytan vid Tunet bakom Lidl.

– Det blir i alla fall på den västra sidan av stan. Vi tror på att sprida anläggningarna för att öka tillgängligheten för alla, säger Kjell Karlsson.

Idén med Kungshöga sportcenter kommenterar Karlsson så här:

– Knektahagen är skyddat naturreservat och där kan man inte göra vad som helst. Men annars är Kungshöga ett hett alternativ för ett nytt Lundbyvallen. Det är i linje med hur vi resonerar. Det finns plats för flera fotbollsytor, säger Kjell Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!