"Ibland i livet blir det inte rätt"

Styrelsen tog beslutet – men Marcus Walfridson förstår det. "Jag är jag och det har inte fungerat", säger han.

4 maj 2018 18:00

Tränaren och sportchefen Marcus Walfridson lämnar med omedelbar verkan Linköpings FC. Efter några månader på jobbet. Efter bara tre allsvenska matcher och fyra poäng.

I klubbens pressmeddelande talar 36-åringen om en kulturkrock och det gör han också när vi pratar någon timme senare. Han vill inte gå in på detaljer, men enligt våra uppgifter handlar det om att klubben inte nått upp till tränarens förväntningar – och att tränaren inte nått upp till klubbens förväntningar. Resultaten har varit för dåliga, energin har saknats och spelare har vid olika tillfällen framfört önskemål om tränarbyte.

Till slut ansåg sig styrelsen vara tvingad att agera och efter 1–1-matchen mot Kristianstad i lördags har processen skyndats på.

– Vi har utvärderat läget och kommit fram till att det här är det bästa för båda parter. Det är tydligt vad jag står för och hur mitt ledarskap fungerar. Jag är jag och passar det inte, så passar det inte. Ibland blir det inte rätt i livet och då får man gå vidare. För mig har det blivit som en kulturkrock att träna ett elitlag på damsidan i Sverige.

– Bättre att avsluta här och nu än att hålla fast vid något som inte fungerat som klubben och jag vill, säger Marcus Walfridson.

Du har jobbat både som tränare och sportchef. Hur mycket har det påverkat?

– Visst, jag har säkert jobbat 70 timmar i veckan i snitt, men sådan är fotbollen. Det har inte varit den stora grejen.

Vad händer nu?

– Det finns ingenting klart med nytt uppdrag eller så. Däremot kommer jag nu att kunna vara med och utbilda tränare i Holland och Belgien under två veckor i maj. Det ser jag fram emot.

Ska du se matchen mot Göteborg på måndag?

– Nej, det kommer jag inte att göra.

Ordföranden Christer Mård säger:

– När tränaren själv säger att han nått vägs ände och inte förmår laget att prestera bättre, då måste vi agera och göra ett byte. Det är olyckligt, men ibland blir det så här.

Henrik Jensen tar tillfälligt över som huvudtränare, men även förre storspelaren Charlotte Rohlin får en viktig roll i lagledningen. Av allt att döma blir det den duon som, tillsammans med nuvarande assisterande tränaren Joel Bäckström, leder laget fram till sommaruppehållet. Även Niklas Egnell, som var med i fjol och hjälpte till, återkommer som extraresurs. Närmast väntar hemmamöte med Göteborg på måndag – och sedan cupfinal mot Rosengård en knapp vecka senare.

– Med tanke på förutsättningarna tycker jag att vi skapat bästa möjliga på väldigt kort tid, säger Mård.

Efter att Maria Hagström slutat som klubbdirektör för några veckor sedan har LFC en vakans även på den posten.

– Till att börja med ska vi se i vilka viktiga frågor som klubben brister och därefter rekrytera en ny klubbdirektör, säger Christer Mård.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!