"Hur kan man tillåta barn behandlas på olika sätt"

Här är Daniel Enqvist och Jonathan Guseff. Båda två vill spela fotboll i Åtvidaberg. Men bara en av dem får göra det.

28 mars 2018 15:24

– Det är David mot Goliat. Lilla ÅFF mot stora Fifa. Just känns det som att det inte spelar någon roll hur ofta man rusar in i den där tegelväggen. Den rasar inte ändå, säger Anders Ale, ansvarig för fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg.

Daniel Enqvist nickar instämmande.

Pojklandslagsmeriterade 16-åringen, han fyller 17 senare i år, flyttade förra sommaren från Helsingfors till Åtvidaberg för att kombinera gymnasiestudier med fotboll – men på grund av internationella fotbollförbundet Fifas snåriga regelverk får han bara träna och inte spela.

Han säger:

– Det är en besvikelse, kan man säga. Vi tycker att vi har gjort allting rätt och jag vill bara ut och spela match också.

Känns det hopplöst?

– Nästan är det så, men även om det är jättejobbigt kommer jag att kämpa vidare. Jag känner fortfarande att jag kan motivera mig.

LÄS MER:Fifa stoppar 16-åring från spel

Corren berättade på tisdagen om de märkliga turerna som gjort att Daniel Enqvist, som nu även har svenskt medborgarskap, stoppas från att spela i ÅFF – medan det är fritt fram för kompisen Jonathan Guseff som samtidigt kom till Åtvidaberg. Kortfattat kansägas att regeln går ut på att det inte är tillåtet för spelare under 18 år att byta nationsförbund och att utbildningen i division 1-klubben inte anses hålla tillräckligt hög nivå.

– Det som jag är mest upprörd och förvånad över är att Fifa kan behandla två identiska ansökningar på helt ­olika sätt. De ­bryter ner min son helt och hållet, säger Daniels pappa, Christer Enqvist, som lagt mycket tid och pengar för att om möjligt få till en lösning.

Anders Alé är lika kritisk.

– I min värld är det en diskriminering som strider mot FN:s barnkonvention. Hur kan man tillåta barn att behandlas på olika sätt och utsätta dem för en sådan psykisk stress? Det handlar om två barn, eller ungdomar, som valt att gå i skola i Sverige. ÅFF har inte värvat någon av dem.

Men hur kan Daniel stoppas med inte Jonathan?

– Det undrar vi också. Förmodligen för att ansökningarna behandlats av olika domare inom i Fifa.

Vad kan ni göra nu?

– Vi kommer att göra precis allt vi kan för att hjälpa till. Vi känner att det finns ett stöd från svenska förbundet och jag hoppas och tror att det något sätt ska komma till en lösning. Det måste göra det. Genom att få ut det kan vi också väcka opinion och få fler att få upp ögonen för vad som händer. Det är tur i oturen att de har varandra och kan få stöttning på det sättet.

– Jag tycker synd om Daniel som bara får sitta och titta på när vi spelar match, säger Jonathan Guseff.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten

Ämnen du kan följa