Annars finns det inte särskilt mycket att jubla över den här säsongen. RP var ytterst nära att få börja om i ettan bland farmarlag och klubbar med lägre ambitioner – en situation som hade tagit klubbens elitverksamhet ut på mycket osäker mark.

Det är svårt att veta var man ska börja nysta, i vilken tråd man ska dra i för att försöka analysera RP:s mycket svaga insats. Man kan börja med att konstatera att det är minst sagt märkligt att klubbens båda elitlag gjort riktigt dåliga säsonger samtidigt som RP-ledningen med ordföranden Stefan Nygren i spetsen i början på 2018 aviserade en jättesatsning på elitverksamheten. Det var stora ord om nyanställningar, ökade sponsorintäkter och inte minst ett tydligt mål att ha åtminstone ett lag i högsta serien 2021. Visst, spel i svenska handbollsligan om två och ett halvt år kan fortfarande vara möjligt, men då måste det till ett rejält omtag och en översyn på hur föreningen vill nå den yttersta eliten i Sverige. Den aktuella planen har uppenbarligen inte fungerat alls, herrlaget ville kvala uppåt men var istället en match från division 1.

Ibland kan det vara välförtjänt att ge spelarna den största kritiken för ett misslyckande, men i det här fallet tycker jag faktiskt att de klarar sig lindrigast undan. En tunn trupp i höstas har blivit ännu tunnare under säsongen och vissa spelare har spelat orimligt mycket i tuffa matcher med stor press. Tränaren Magnus Oscarsson Söder ska definitivt ha kritik, han är ytterst ansvarig för laget och har haft en spelidé som han vägrat släppa trots att den uppenbarligen inte fungerat i tillräckligt många matcher. Det är lätt att stirra sig blind på enstaka fina insatser och tro att man är på rätt väg, men nu när vi summerar säsongen kan ingen komma och säga att det blev särskilt bra.

RP-ledningen med sportchefen Patrik Olsson i spetsen ligger risigast till i min bok. Redan före säsongsstart var det en något mager RP-trupp, sen slutade fjolårets bästa målskytt Benjamin Jacobsson, stöttespelaren Isak Karlsson Süssly tog timeout och har inte kommit tillbaka. Viktige Mattias Bälter blev korsbandsskadad. Trots det har det inte värvats in en enda spelare under säsongen och man kan fråga sig varför. När andra lag på elitnivå (LVC till exempel) utnyttjar universitetet som en del i värvningsarbetet har RP fastnat totalt. Eller togs det ingen ekonomisk höjd för eventuella nyförvärv? Här krävs en grundlig analys och ett klart svar måste skakas fram om RP-satsningen ska kännas trovärdig i framtiden.