Holmertz: "Måste ta mer ansvar"

I den senaste matchen fick Åtvidaberg FF:s Ludvig Holmertz kliva ner ett steg i banan och ta ytterbackspositionen. Men när Andreas Johansson hoppade in i den 70:e minuten, tillbaka efter sin skada, blev han uppflyttad till mittfältet igen. "Jag spelar på den positionen som blir bäst för laget", säger Holmertz.

31 maj 2019 14:28

Med en 2–0-seger i ryggen väntar ännu en bortamatch för Åtvidaberg. Den här gången är det tabellsjuan Lindome som väntar på LindeviIP:s konstgräs. Om det blir en favorit i repris med Ludvig Holmertz som ytterback är dock oklart.

– Jag vet faktiskt inte om jag kommer spela där. Nu är "Ante" (Andreas Johansson) tillbaka sedan en lång tid, så jag spelar där jag blir tillsagd att spela och där Tor-Arne (Fredheim, tränaren) tycker jag passar bäst, säger Holmertz.

Dock var det med framgång som Holmertz tog sig an uppgiften på den nygamla positionen.

– Det kändes bra. Jag har skiftat lite fram och tillbaka mellan yttermittfält och ytterback. Jag kan spela vilket som. Det känns bra att spela där just nu eftersom Tor-Arne vill spela mycket på marken med ett varierat kombinationsspel, säger han och fortsätter:

– Jag har spelat där tidigare på landslagsläger och med Smålandslaget. Så det är inte helt nytt.

Vad känner du själv att du tillför med som ytterback?

– Jag är en offensiv ytterback eftersom jag normalt är på yttermittfältet. Jag kommer runt bra på kanten och har en bra vänsterfot. Jag bidrar i speluppbyggnaden med instick både till mittfält och anfall.

Mycket offensiva egenskaper, men försvarsspelet då?

– Ja du, säger Holmertz och skrattar.

– Det kan jag med. Jag är ganska snabb så det brukar lösa sig. Man måste ta mer ansvar som ytterback än som yttermittfältare. Du måste ha mer koll på läget.

Angående om tränarbytet från Rickard Johansson till Tor-Arne Fredheim har givit den effekt som klubben eftersträvat vill Ludvig Holmertz inte ge någon kommentar på. Däremot säger han att laget tog ett klart steg framåt spelmässigt mot Lund.

– Det var en av våra bättre prestationer den här säsongen där vi bestämde vad som skulle hända. Vi hade ett varierat anfallsspel och kontroll på matchen, säger han och fortsätter:

– Tor–Arne har pushat på att vi ska vara mer aggressiva i pressen och ligga närmare motståndarna i varje sekvens med ett mer varierat anfallsspel. Vi ska variera oss med både längre och kortare pass.

Vad behöver ni trycka extra på för att vinna mot Lindome?

– Det är att fortsätta det vi har jobbat på med just det varierade anfallsspelet och en aggressivare press. Vi ska vinna matchen. Det är det de handlar om, avslutar Holmertz bestämt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi