Het målvaktsduell väntar i finalen

NHL-krönikören Sixten Funquist trodde inte på Boston Bruins den här säsongen. Sedan började Stanley cup – och nu står laget där i en ny final.

22 maj 2019 13:00

Ni vet den där känslan när man är på en match och motståndarnas målvakt är sådär jobbigt bra? När han eller hon bara stoppar allt – på alla möjliga sätt? Om ni inte kan relatera till det så kan jag kort och gott säga att det är en frustrerande upplevelse.

Att göra mål i ett slutspel är naturligtvis A och O. Gör man inga mål vinner laget inga matcher. Men så länge laget har en stabil målvakt och en bra försvarslinje brukar det lösa sig till slut. Jag ska erkänna att jag inte trodde på Boston Bruins inför slutspelet. De kändes tunga och ärligt talat lite…tråkiga. Men sedan började Stanley Cup.

Säga vad man vill om Brad Marchands beteende och Bostons förmåga att dansa på precis rätt sida regelboken (och på fel sida när inte domarna ser) men det är ett vinnargäng som kliver fram när det gäller. 4–0-moset av ett tröttkört Carolina bekräftar bara faktum: St Louis Blues får en jobbig resa i finalen. Med ett komplett lag och en formidabel målvakt i finländaren Tuukka Rask blir ett utvilat Boston en tung nöt att knäcka.

Det var det där med en bra målvakt. Det råkar även St Louis Blues ha. Jordan Binnington, som gjorde (delar av) en match i ligan redan säsongen 2015-16 har marinerats i AHL sedan dess. Under vintern kom han in när Blues behövde skaka om lite och det gick….bra, minst sagt. Binnington har varit strålande. Hans siffror är inte absoluta toppklass (91,4 procent och 2,36 i GAA) men när laget klickar offensivt behöver han egentligen bara rädda ”måste-puckarna” och det har han gjort med bravur. Vi ska komma ihåg att han bara är 21 år också. Det är bara början på en lång och intressant karriär.

Blues har fått utväxling på spelare som haft omväxlande säsonger. Förstakedjan med Vladimir Tarasenko, Brayden Schenn och Jaden Schwartz har varit fantastisk. Den kanske mest intressanta formationen på senare tid har dock varit den med Oskar Sundqvist, Ivan Barbashyov och Alexander Steen. Trion, ledda av bullterriern Sundqvist, har öppnat stora hål och skapat enorm irritation i motståndarförsvaren hittills och precis den hockeyn måste spelas mot Bruins, som är experter på att skapa irritation.

Blues har spelat i tre NHL-finaler och förlorat samtliga. Senast var det 1970 då man föll mot just Bruins.

Avslutningsvis en SHL/NHL-tanke:

Växjös värvning av Jakob Forsbacka Karlsson är klass rakt igenom. Personligen undrar jag varför han lämnar Nordamerika.

Och varför han inte spelar i Linköping i höst?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sixten Funquist