Bandesignern Pierre Fulke -- Ryder Cupspelare i höst -- möter proffskollegerna Joakim Haeggman, Patrik Sjöland och Linköpings lovande amatör Niklas Lemke i ett niohåls Skins game. Proffsen spelar om 10 000 kr per hål och vinnaren tar allt.
Dessförinnan har tv-kommentatorn Göran Zachrison klippt bandet. Andra idrottskändisar som kan beskådas på banan är Klas Ingesson och Tomas Brolin.
-- Vi hoppas på en festlig dag för alla golfare, inte minst våra medlemmar som troget stöttat oss under byggnadstiden, säger Pierre Fulke som numera betraktar Stora Lund som sin svenska hemmabana. Eksjösonen bor numera i skotska S:t Andrews.
Banan har byggts på rekordkort tid, två år. I höstas såddes merparten av hålen och resterande tidigt i våras. Gräset har etablerat sig bra och i princip är 15 hål spelklara idag.
-- Men vi kommer att stå emot trycket att öppna banan tidigare än 5 augusti, säger Magnus Tegnebo som är en av markägarna. Det har vi igen när banan öppnar nästa vår.
Det finns många fällor att hamna i när man bygger golfbanor, inte minst vädermässiga, men bygget i Stora Lund har följt schemat nästan på pricken. Dialogen och kontakterna med myndigheterna; kommun, länsstyrelse och Naturvårdsverket, har skett i bästa samförstånd.
Klubbens ägare har lagt det mesta krutet på golfbanan. Investeringar i klubbhus och andra faciliteter får komma i andra hand.
Vad finns det för skäl att välja Stora Lund för en runda i höst?
-- Terrängens förutsättningar är de allra bästa med mjukt böljande ängar, vackra ekdungar och greener i söderläge vilket möjliggör tidig spelstart. Vi har varierat klippningen i greenområdena för att skapa variation och möjlighet att slå olika typer av slag, säger Pierre Fulke som anses som den bäste närspelaren av de svenska proffsen.
Greenerna har såtts med ett kanadensiskt krypvensgräs, Penn A 4 som är speciellt utvecklat för nordiskt klimat. Samma gräs finns på Ingelsta i Norrköping.
-- Penn A 4 är ett extremt aggressivt gräs som står emot angrepp av vitgröe på greenerna, vilket är ett vanligt problem på svenska banor, säger Pierre Fulke.
Är Stora Lund en svår bana?
-- Det är en vanlig fråga jag fått av många golfare och jag vill svara så här. Vid lugnt väder är den lätt, men när sydvästen ligger på blir den trixig. Hög- och medelhandicaparna får självfallet svårt att nå över de höga ekarna. Däremot är den inte särskilt backig.
Vi tar golfbilen och åker ut till banans längsta hål, det åttonde, 499 meter från gul tee. Utslaget är smalt och det är 100 meter till damernas utslagsplats på röd tee. Den öppningen kan nog få alla spelare över handicap tio att darra på drivern. En annat svårt hål blir det 17:e, en par 4 som mäter hela 402 meter. Men överlag är fairways generöst breda på de längre hålen.
Om åttan är svår blir nog närbelägna 15:e (145 meter) desto populärare. Utslaget ligger högt med Vättern i fonden bakom och greenen verkar inte alltför avskräckande.
Markägaren Magnus Tegnebo anser att golfbanan blir ytterligare en komponent i det för turister så attraktiva Ombergsområdet. I norra viken med utsikt mot Omberg byggs till exempel en båtbrygga. Överhuvudtaget har området öppnats för allmänheten i en utsträckning som var otänkbar på den tiden när området var militärt.
-- De av familjemedlemmarna som inte gillar golf kan åka till Omberg eller Tåkern, eller varför inte bada i Vättern.