Det har spelats mängder med fotbollsmatcher, Lars Winnerbäck har haft konsert och träningstimmarna för de olika lagen går knappt att räkna. Konstgräset på stans elitfotbollsarena, som lades i november 2013, är slitet och nu är det dags för byte.
– Vi hade en tanke om att byta redan ifjol, men då fick planen godkänt på besiktningen och vi beslöt oss för att vänta ett år till, säger Andreas Hagström.
Har klubbarna varit på er och velat byta underlag?
– Både LFC och Linköping City har uppvaktat oss och påtalat att konstgräset haft bättre dagar, säger Andreas Hagström.
Det nya underlaget blir ett rent konstgräs och inte ett så kallat hybridgräs som blivit populärt på sistone. Spridningen av gummigranulat från konstgräsplaner "har identifierats som en viktig källa till utsläpp av mikroplast i Sverige", skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.
– Ur miljösynpunkt är Linköping arena en bra arena i och med att den är så pass sluten. Det är ingen stor risk för spridning av gummigranulatet. Samtidigt är det här underlaget överlägset i spelkvalité, det är tätare "gräs" och stråna ligger i kors istället för att stå rakt upp, säger Andreas Hagström.
Tanken är att det även i fortsättningen ska gå att arrangera andra saker än fotbollsmatcher på arenan. Konserter till exempel.
– Absolut vill vi det, men vi kommer nog att göra på ett lite annat sätt än när Winnerbäck var här. Då la vi på mer gummigranulat, men vi märkte att planen tog stryk. Nu kanske det blir aktuellt att lägga på någon slags matta på gräset, säger Andreas Hagström.
Kommunen är också intresserat av att i framtiden arrangera större mästerskap i fotboll.
– Det finns inga konkreta planer än, men drömmen vore ju om vi kunde få hit ett EM igen. Eller VM, säger Andreas Hagström.
Arbetet ska vara klart senast den 23 juli, besiktningen sker två dagar senare och planen ska vara spelbar den 27 juli. Första matchen på det nya konstgräset blir Linköping FC:s allsvenska möte med Piteå den 28 juli. Enligt kontraktet kommer arbetet gå på knappt 1,7 miljoner kronor.
– Vi räknar med att totalsumman blir något högre eftersom vi passar på att göra några tilläggsarbeten. Men vi landar ändå något under det vi budgeterade med från början, säger Andreas Hagström.