"Har inte gjort några tester där nyligen"

Söndagen den 16:e juni arrangeras Linköping triathlon i de centrala delarna av stan. Simningsdelen av loppet kommer att ske i Stångån – där miljökontoret avråder från att bada.

TEMABILD. Bör man undvika kallsupar om man tävlingssimmar i Stångån? Miljökontoret avråder från bad vid tävlingsområdet, men anser inte att tävlingsimning borde vara något problem.

TEMABILD. Bör man undvika kallsupar om man tävlingssimmar i Stångån? Miljökontoret avråder från bad vid tävlingsområdet, men anser inte att tävlingsimning borde vara något problem.

Foto: Håkan Lundh

triathlon2019-05-31 10:30

Starten av SM-tävlingen Linköping triathlon närmar sig. Start, växling och mål kommer att hållas vid evenemangsområdet runt Saab Arena och simningen kommer att avgöras i Stångån. En del av simningen kommer att genomföras vid sandstranden utanför Scandic city i stan. Det är en plats där miljökontoret avråder folk från att bada. Dock menar miljöchefen Reidar Danielsson att det är skillnad på att bada och att tävlingssimma på den utsatta sträckan.

– Det är skillnad på att till exempel barn badar där än att några tävlingssimmar där en gång. Vi ser inte att det skulle vara några problem med det, säger han.

Det har dock inte gjorts några prover på vattnet där tävlingen kommer att arrangeras nyligen från miljökontorets sida – och kommer, som det ser ut nu, inte att göras det heller.

– Vi har inte gjort några tester där nyligen utan det gör vi kontinuerligt på de utsatta badplatserna i Stångån, säger Danielsson.

Svenska triathlonförbundet själva har inte gjort några tester på vattnet utan förlitar sig på den information de fått från Visit Linköping. Enligt förbundets reglemente ska vattnet vara ”tjänligt som badvatten” för att deras tävlingar ska få anordnas över huvud taget.

– Vi har i samarbete med kommunen kollat var man får simma och inte får simma. Det är viktigt för oss att deltagarna har bra förutsättningar under tävlingen. Vi har fått svaret att simsträckan inte ligger på en ”badplats nivå” men att det är tjänligt och okej att simma där, säger Üve Hillep, arrangemangsansvarig för Svenska triathlonförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!