"Har en livstid på sig att utvecklas"

Kinesisk kung fu har varit större i Linköping. Men de två aktiva som finns är framgångsrika, med medaljer på senaste wushu-SM.

Steven Macken, Paul Silfverstråle och Rebin Ristov Mohammed brinner för den kinesiska kung fun, konstform och kampsport på samma gång. Läraren i rött såg adepterna ta medalj på senaste SM.

Steven Macken, Paul Silfverstråle och Rebin Ristov Mohammed brinner för den kinesiska kung fun, konstform och kampsport på samma gång. Läraren i rött såg adepterna ta medalj på senaste SM.

Foto: Jens Bollius

KAMPSPORT2019-03-14 09:00

Rebin Ristov Mohammed har bara varit verksam i sporten i ett och ett halvt år, men lycklades ändå ta två guld när tävlingarna nyligen avgjordes i Eriksdalshallen i Stockholm. Segrarna kom i grenarna fixed step och free moving som är en sorts stående brottning.

Irländaren Steven Macken, som sysslat med sporten i 3,5 år, tog silver i grenen moving step och brons i fixed step.

Båda Linköpingskillarna tävlade i viktklassen under 75 kilo och representerade klubben Practical tai chi chuam.

Det var överraskande att Rebin Ristov Mohammed skulle vinna dubbelt direkt i sitt första SM.

– Jag är ju en vinnarskalle, men samtidigt visste jag att motståndet inte skulle bli en walk in the park. Det var vinna eller försvinna, säger Rebin.

Steven Macken tog två brons i Nordic cup som också avgjordes i Stockholm i december.

– Nu steppade jag upp lite och det kändes bra under tävlingen. Men jag var inställd på att vinna, säger han.

Macken är irländare, 36 år gammal, och kom till Östergötland 2004. Sedan han flyttat från Norrköping till Linköping hittade han till slut till den här kampsporten som är en blandning av lugnare "yoga" och "het strid". Det finns graderingar av hur tuff sporten är, från ingen kontakt alls och bara markeringar, till fullkontakt.

– Jag gillar helheten. Man har en livstid på sig att utveckla sig. Man blir inte proffs på ett år utan det tar 10-20 år. Att tävla är mer en introduktion till träningen, säger Steven Macken.

– Det är helheten för mig också, det som tilltalar. Det är inte bara sparkar och slag utan också andning och att hantera stress. Sporten är en livsfilosofi, hur man lever sitt liv, säger Rebin Ristov Mohammed.

För 15 år sedan fanns ett 30-tal aktiva i Linköping i kinesisk kung fu, nu är det bara två aktiva. Klubben har ett 20-tal medlemmar.

På wushu-SM var det 150 personer med, fördelade på en mängd grenar.

– MMA har tagit över mycket från oss, de har varit duktiga på att synas, säger läraren Paul Silfverstråle.

Paul Silfverstråle är 49 år, före detta Europamästare i sporten, och var domare på SM. Han är lärare till Linköpings SM-aktiva duo.

Silfverstråle säger också att i kinesisk kung fu så är det omvänt mot andra sporter. Man testar och börjar med tävling. För att få en port in till den livslånga träningen som kan pågå hela livet.

– Det är en utveckling hela livet, säger han.

Blicken för Linköpingsgänget är nu nästa Nordic cup, som går i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om