Landslagstrion - ännu en lyckosam RP-kull

Foto:

HANDBOLL/STOCKHOLM2006-12-14 00:00

- Mycket handlar om att de sporrat och drivit varandra. Ofta är det så att man får fram bra kullar där flera spelare slår igenom, säger Tobba Larsson.

Han har sysslat med dam- och herrhandboll i Linköping under en massa år och är numera tränare för RP i division 1. Han hade samma funktion när en kull med spelare födda 1963, bland andra Lena Rydqvist och Tone Süssly, slog igenom och nådde landslaget.

I Sverigetoppen

Sedan kom 66-orna med Annika Persson och Helene Widström. Sedan 69-orna med Gunilla Olsson, Karin Höglin och Anna Rydmark.

Eller som på herrsidan, där Pierre Thorsson och Magnus Andersson, båda födda 1966, blev världsmästare ett par gånger om.

Nu handlar det om en generation född i början av 80-talet: Matilda Boson och Sara Eriksson 1981, Fanny Lagerström 1983. När de var barn tillhörde RP fortfarande Sverigetoppen.

- Det har säkert också påverkat, säger Tobba Larsson.

Boson och Eriksson har Malmslätt respektive Lambohov som moderklubb, men fick större delen av sin handbollsfostran i RP.

Talanger finns

- Självklart är det extremt, men förhoppningsvis kan vi få fram nya kullar i Linköping. Talanger finns, men det gäller att de orkar och driver varandra. Annars går det inte, säger Larsson.

Det brukar snackas om "hela Sveriges landslag", men det i här fallet är det en sanning med väldig modifikation. Lagkaptenen Tina Flognman kommer från värmländska Forshaga -längre norrut än så blir det inte.

Att sex av spelarna kommer från Stockholm är inte heller oväntat. Där finns gott om klubbar och bara två spelare, Katarina Crifi och Therese Helgesson, har samma moderklubb (Skuru).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!