– Viktigt att vi hela tiden hittar nya former för handboll, säger Tony Carlsson, projektledare på svenska handbollsförbundet.
Beachhandboll enligt internationella regler med en spelplan på 12x27 meter, tre utespelare, en målvakt och extrapoäng när du gör mål efter en snurr eller på en så kallad ”japan” växer både i Sverige och internationellt.
En cup i Helsingborg hade i somras 1 400 lag och Sverige har varit representerat på de två senaste mästerskapen.
På förbundet har man en grupp som jobbar för att utveckla formen och under måndagen var en delegation och synade nya Beach arena i Linköping.
– Här finns fantastiska möjligheter, säger Tony Carlsson.
Arenan i Linköping, där tre beachvolleybollplaner och en fullstor beachhandbollsplan får plats, är en av sju med liknande koncept i Sverige. Störst i klassen, och även i världen, är komplexet i Kviberg i Göteborg som kan erbjuda 16 volleybollplaner.
– Långt fram i tiden skulle det vara kul att kunna få till en tour runtom i landet, säger Tony Carlsson.
Han jobbar även mycket mot skolor i sin roll på handbollsförbundet. Beachhandboll är en enkel form att locka både nya och gamla spelare.
– Här kan alla kasta sig, det ger inte ont, alla kan vara med och när du spelar fyra mot fyra får alla känna på "kulan", något som är otroligt viktigt. Sedan är bollen lite mjukare än en vanlig handboll, säger Tony Carlsson.