Tio år sedan VM-succén – Östergötland nu ute i kylan

För tio år sedan avgjordes handbolls-VM i Sverige och Östergötland. 2023 är det dags igen – men då utan Östergötland.

Isländska supportrar under VM 2011 i Saab arena, som då hette Cloetta center. Till höger, uppifrån och ner: Anders Thorén, Stefan Lövgren och Kristian Steen.

Isländska supportrar under VM 2011 i Saab arena, som då hette Cloetta center. Till höger, uppifrån och ner: Anders Thorén, Stefan Lövgren och Kristian Steen.

Foto: Corren/TT

Handboll2021-01-22 19:00

– Vi var med i ett tidigt skede i samtalen kring herrarnas VM 2023, innan det bestämdes att Sverige skulle dela mästerskapet med Polen, berättar Anders Thorén, evenemangschef på Visit Linköping. Men vi försvann ganska snabbt ur diskussionen, innan det blev konkreta samtal.

2023 avgörs även damernas handbolls-VM i Sverige, men där har Linköping aldrig varit med i några diskussioner med förbundet, berättar Thorén. 

Förre storspelaren Stefan Lövgren är numer vd för Svenska handbollslandslaget AB. På våra frågor om potentiella spelplatser 2023 svarar han:.

– När vi sökte herrmästerskapet så var tanken att 24 lag skulle delta, nu är det 32. Så vi behöver utöka med fler arenor och städer. Vi har skickat in våra önskemål till IHF, men på grund av pandemin och deras utmaning med VM i Egypten har det ännu ej tagits definitiva beslut. Så jag kan ej svara på vilka det blir, eller vilka städer det handlar om i nuläget.

Anders Thorén förberedde VM-arrangemanget 2011 i flera år. Det blev nio gruppspelsmatcher under fyra intensiva januaridagar i det som då hette Cloetta center. Fyra mil norrut, i Himmelstalundshallen, spelades sex matcher i samma grupp med Norge, Island, Ungern, Japan, Österrike och Brasilien.

Höjdpunkten var Norge-Island inför 5 817 högljudda supportrar i Cloetta center.

– Först var vi lite skeptiska till att vi bara fick den gruppen, men det blev bra, säger Anders Thorén. Norge-Island var ju en riktig folkfest, jag tror knappt vi haft sånt drag i hallen nån gång, inklusive Hellström och Winnerbäck.

Kan vi få uppleva ett större handbollsmästerskap i Linköping under 2020-talet?

– Inte ett senior-VM kanske, men jag ligger hela tiden på Stefan Lövgren i handbollslandslaget om olika mästerskap. Handbollen är stark i Linköping, senast det var landskamp i Saab arena sålde vi drygt 5 000 biljetter. Ändå kan enstaka landskamper vara svåra att räkna hem ekonomiskt för oss. Då krävs att kommunen går in och stöttar.

För Visit Linköping slutade VM 2011 med ett ekonomiskt plus, vilket enligt Thorén är långtifrån självklart för kommunala bolag vid större arrangemang.

När vi frågar Stefan Lövgren vilka krav som ställs på spelplatserna säger han:

– Förutom storlek på arena och diverse olika utrymmen så är stadens storlek och upptagningsområde av vikt för biljettförsäljningen. Likaså avstånd till en internationell flygplats. Självklart måste det även finnas en vilja hos staden och och en möjlighet till en god lokal organisation.

Vid VM 2011 satsade de östgötska handbollsklubbarna ett stort antal ideella timmar i mästerskapet. I Linköping hade RP, Malmslätt och Ljungsbro igång 150 personer per kväll i Cloetta center. 

Kristian Steen, som representerade Ljungsbro i arrangörskommittén, minns festen.

– Det var verkligen roligt, underbara minnen. Sen hade vi väl lite för höga förhoppningar på den ekonomiska utdelningen, där gick ju mycket till Skåne, säger han.

Mästerskapet gick 17 miljoner i vinst och en större del av vinsten gick till Skåne där regionen hade gått in med 30 miljoner i förlustgaranti. De tre Linköpingklubbarna fick dela på 15 000 kronor och klubbarna i Norrköping på 3 000 kronor.

Tror du östgötaklubbarna skulle haka på om frågan dyker upp igen framöver?

– Ja, det tror jag absolut. Det var en jättepositiv grej för oss alla, om man bortser från den ekonomiska besvikelsen, säger Kristian Steen.

VM och EM i Sverige

Internationella handbollsförbundet arrangerar VM för herrar och damer vartanna år och EM för herrar och damer vartannat år.

VM för herrar har spelats i Sverige fyra gånger; 1954, 1967, 1993 och 2011. EM har spelats här två gånge; 2002 och 2020.

EM för damer har arrangerats i Sverige 2006 och 2016.

2023 spelas VM för herrar i Sverige och Polen och VM för damer i Sverige, Norge och Danmark. Det är första gången som damernas VM arrangeras i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!