Större målvaktsfokus i RP: "Gör hästjobbet"

Gör dig beredd på att släppa in många mål om du ska bli handbollsmålvakt – men tro inte att du inte spelar en avgörande roll. Nu lägger RP nytt och större fokus på målvakterna.

Här är målvakterna som ska rädda seniorlagen under säsongen. Bakre raden: Ellen Hagström, Carolina Dahlström, Ebba Parbrand, Urban Jensen. Främre raden: Gustav Roos, Karl Lindsten, Emil Björklund.

Här är målvakterna som ska rädda seniorlagen under säsongen. Bakre raden: Ellen Hagström, Carolina Dahlström, Ebba Parbrand, Urban Jensen. Främre raden: Gustav Roos, Karl Lindsten, Emil Björklund.

Foto: Carl Holmqvist

Handboll2023-09-27 18:00

– I och med att det är så otroligt mycket avslut, så är det viktigt att ha en bra målvakt som kan göra lite fler räddningar än den andra målvakten. Kan man öka räddningsprocenten bara lite, så kan det vara avgörande, säger RP:s målvaktstränare Urban Jensen som är en del i klubbens satsning att öka fokuset på målvakterna. 

Nystartade "målvaktsgruppen" ska främja målvakterna i ungdomsleden. 

Gruppen består, utöver herr– och damlagstränaren Jensen, även av ungdomsledarna och tidigare målvakterna Johan Lindberg och Alexander Rosén.

– Det är dom som gör hästjobbet, det fantastiska jobbet nere hos ungdomslagen, säger Jensen och beskriver tanken med gruppen:

– Att målvakterna får den uppmärksamheten som de behöver för att utvecklas. Utespelarna får uppmärksamhet varje träning oavsett, men målvakterna får inte alltid det.

Det handlar bland annat om att ge bättre feedback till de unga målvakterna.

– De får stöttning i övningarna och rent taktiskt. Både målvakter och ledare som ska ha med sig det även de träningar där någon från målvaktsgruppen inte är med.

Hur har responsen från de yngre målvakterna varit?

– Både från målvakter och ledare har jag upplevt det som positivt, av det jag fått höra från Johan och Alex. Det här är en sak som måste hålla över tid, i ett antal säsonger om det ska ge ett resultat.

Vad är viktigast att en handbollsmålvakt är bra på enligt dig?

– Fysiken. Att de orkar ta det rätta beslutet i slutet av matcherna. När avgörandet ska ske.

Vi träffar Urban Jensen mellan ett pass med herr- och damlaget. Båda har seriepremiär i Sporthallen på söndag i respektive division 1-serie. 

Målvaktsuppsättningarna i herr– och damlaget består av Gustav Roos, Karl Lindsten, Emil Björklund, samt Ellen Hagström, Carolina Dahlström och Ebba Parbrand.

– På herrsidan är Emil klar etta. Sen har både Roos och Kalle utvecklats och blivit bättre till den här säsongen. Det ser jag klart och tydligt, det är jättekul. På damsidan är det ingen tydlig etta, men de utvecklas och går framåt. Det ska bli intressant att se vad de kan göra den här säsongen.

Nytt i lagen

Dam

In: Elin Andersson, Sofie Bogren, Julia Lindh, Julia Lindh, Hedvig Fingal, Ida Niklasson-Bekkhus.

Ut: Lina Larsson, Mika Thorsson, Moa Thorsson.

Herr

In: Gabriel Enquist, Simon Danielsson, Marcus Gentzel, Filip Nygren, Hannes Karlsson

Ut: Jesper Flink, Rasmus Samuelsson, Filip Berentsen, Patrik Tosteberg

 "Bra målvakter får man bara inte, det tränar man sig till", säger 
RP:s målvaktstränare Urban Jensen.
"Bra målvakter får man bara inte, det tränar man sig till", säger RP:s målvaktstränare Urban Jensen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!