"Inte värdigt, Linköping"

Han har varit med och fört Linköping till SM-final på herrsidan. Nu skulle han som ledare velat se sitt RP-lag i USM-spel på hemmaplan. Men det finns ingenstans att spela.

Per Claudius visar hur avbytarbänken i Kungsbergshallen tvingar spelare och ledare att sitta inne på planen under handbollsmatcher. Han tycker att hallbristen inte är värdig en stad som Linköping.

Per Claudius visar hur avbytarbänken i Kungsbergshallen tvingar spelare och ledare att sitta inne på planen under handbollsmatcher. Han tycker att hallbristen inte är värdig en stad som Linköping.

Foto: Jens Bollius

HANDBOLL2019-03-20 11:00

– Det är pinsamt och inte värdigt Linköping, Sveriges femte största stad, att det inte finns någon mer hall med läktare. Det känns tragiskt för våra ungdomar att de inte kan få spela hemma i ett steg fyra i USM. Vi måste hela tiden åka bort på USM-spel och när lagen kommer hit för att spela seriematcher får man skämmas över hur vi har det, säger Per Claudius.

Per Claudius är ett namn som förpliktigar i handbolls-Östergötland. 54-åringen, född 1965, är en av de ikoner som var med att ta Saab till den absoluta toppen i Sverige på 1980-talet och 1990-talet.

Som linjespelare och mittsexa öste han in mål när det begav sig.

Karriären sträckte sig från A-lagsdebuten i RP 1982/1983 till avslutningen som spelande tränare i RP 1998/1999.

Claudius spelade i Saab och sedermera Linköpings Lejon. Med meriten att ha slagit Redbergslid i SM-slutspelet 1990 och då spelat SM-final mot Drott. Det var då som kön till sporthallen ringlade sig ända till simhallen.

– Det är resorna och cuperna som man minns, alla kompisar man fick, säger Per.

Claudius håller också minnena från sitt handbollsliv vid liv, bland annat genom de årliga träffarna då 65:orna i RP, Tyresö och Warta har reunion genom att spela golf tillsammans.

Även det gamla Saabgänget med Jan-Lennart Olsson, Håkan Aronsson, Tobba Larsson och Mats Carlsson, med flera, träffas regelbundet.

Totalt blev det 18 säsonger som spelare, men handbollslivet har fortsatt för Claudius även efter det. Sedan 2008 har han varit ungdomsledare i RP, först för F01-laget och nu för P04-laget.

Det är i rollen som ungdomsledare som han vill ge en känga åt idrottsstaden Linköping, att det inte går att arrangera matcher på ett värdigt sätt.

RP är i dag verksamt i Kungsbergshallen, Ånestadshallen och Lambohovshallen och i ingen av de finns det läktare på någon sida. Det omöjliggör ett sånt USM-arrangemang som Vadstena HF är värd för i Vadstena ofta.

– Vi kan inte ta emot publik på ett bra sätt och när vi sitter på bänken får vi sitta inne på planen. Det är ju säkerhet i det också. Sekretariatet får vara bakom en plint, säger Per Claudius.

Det 15-årslag som Claudius tränar ska spela steg fyra i USM nu snart, men då får de åka till Stockholm.

– Linköpings sporthall är omöjlig att få tider i, den är upptagen, säger tränaren.

Per Claudius menar att Linköping är en välmående kommun, men som ligger 15-20 år efter i planeringen av idrottshallar.

– Men vi märker att det görs något här i Kungsbergshallen och det är vi tacksamma för, säger Per Claudius.

Martin Averhed, sakkunnig inom kultur och fritid i Linköpings kommun, berättar att kommunen har försökt göra åtgärder för att få in publik i Kungsbergshallen. Förråd har öppnats upp och det ska också göras en ny och större entré.

– Men det är ledningar i väggar som gör att vi inte kan öppna upp så mycket som vi trodde. Men det är i alla fall något fler utrymmen till sånt som försäljning och fika, säger han.

Averhed berättar att kommunen nu tittar på Kärnahallen, där det spelas en del handboll. Där kanske det rentav kan bli nytt läktarutrymme.

Annars är det läktare med i alla de nya hallar som kommunen bygger, som nya Vasahallen och som hallarna i Brokind och Sturefors.

– Vi får göra så gott vi kan med de hallar vi har, säger Martin Averhed.

Håller på Leeds United

Namn: Per Claudius.

Ålder: 54 år i mars.

Bor: Radhus i Linköping.

Familj: Särbo, två barn.

Yrke: Upphandlare på Stångåstaden.

Fritidsintressen: Handboll och golf.

Drömresemål: Thailand.

Blir glad av: Positiva och glada människor.

Blir irriterad på: Gnälliga och tråkiga människor.

Lyssnar på: Hårdrock.

Bästa tv-program: Så mycket bättre.

Favoritlag: Leeds United.

Handbollsklubbar som spelare: RP, Saab, Linköpings Lejon.

Handbollsklubb som ledare: RP.

Aktuell som: Ledare som vill se ny hall i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!