Han hoppas på spöregn i SM

Hoppas du på vackert väder till helgen? Håkan Stensbys version av det är nog inte som din.

16 juni 2016 15:00

– Det ska vara ösregn och stå som spön i backen. Det ska göra ont i huden bakom skinnstället av regndropparna. Då är det som bäst, säger Stensby.

LMS-föraren kommer i helgen köra roadracing-SM med sin motorcykel på hemmabanan Sviestad. För publikens skull förstår han så klart att det vore trevligt med lite regn och solsken. Men inte för hans egen körnings skull.

– Jag har kört väldigt bra i regn och vunnit en tävling på Mantorp i regn. Det ska vara snorhalt och gå fort som attan. Då är det roligt, säger Stensby.

Till vardags jobbar han med IT och har ingen hundraprocentig satsning på roadracing. Men han tävlar när han kan. Helgens tävling på Sviestadbanan blir den första tävlingen i år i Sverige för Stensby, som bor i Mantorp.

Men det stora målet blir i höst när han ska till Holland och tävla i Assen, där han vill placera sig "rimligt bra". Intresset i Sverige är ganska stort för sporten ("hoppas på 1000 personer som kommer och tittar i helgen"), men nere i Tyskland, Belgien och Holland är det ännu större.

– Där kan det vara 70 000 åskådare på en tävling, berättar Stensby.

Han har själv kört roadracing i över tio år, nu kör han i värstingklassen Superbike. Det är också där han ställer upp i helgens tävlingar på Sviestadbanan. Under lördagen och söndagen körs både kval och race.

– Blir det regn har jag chans på pallen. Jag har mindre hästkrafter än många konkurrenter. I regn suddas effekten bort lite och handlar mer om hur man kör, säger han.

Väderprognosen för helgen då? Regn med risk för åska på lördag. Växlande molnighet på söndag.

Lite av varje alltså. Man skulle kunna kalla det en kompromiss mellan publik och Håkan Stensby.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
John Senewiratne