Det blev fällande dom och 60 dagsböter när hovrätten i Göteborg på onsdagen avgjorde målet mot en dansk kusk som piskade sin häst under ett travlopp i Halmstad. Mannen friades tidigare i Halmstads tingsrätt, men dömdes nu för djurplågeri.
Det är väldigt positivt. Äntligen visar sig svensk djurskyddslag kunna fungera i verkligheten, säger banveterinären Anders Bergqvist till TT.
Bergqvist, med tjänstgöring på Halmstadtravet och Åby utanför Göteborg, var vittne till händelsen för två år sedan, då dansken drev på sin häst King Powerline med upprepade slag med sitt körspö.
Han använde spöet i princip oavbrutet under 600 meter. Jag tror det blev 26 slag, säger Anders Bergqvist.
Efteråt anmälde han fallet till Jordbruksverket, som gick vidare till åklagare.
Svenska Travsportens Centralförbund (STC) utdömde ett disciplinstraff mot kusken. Men när åtalet prövades i Halmstads tingsrätt i januari förra året blev domen friande. Tingsrätten ansåg det inte bevisat att spöslagen verkligen träffat hästen så att de orsakat smärta.
I onsdagens dom gör emellertid hovrätten en annan bedömning. Rätten fick studera en videofilm från loppet och lyssna till vittnesmål från Anders Bergqvist och överdomaren Seymor Wegebrand. Rätten konstaterar bland annat att den åtalade "skilde sig från övriga kuskar i loppet genom sitt sätt att med körspöet driva på sin häst". En del av slagen kan ha tagit på sidan av sulkyn, men åtskilliga slag träffade också hästen och vållade "varaktig och betydande smärta", enligt hovrätten.
Två av nämndemännen är dock av en annan uppfattning och vill fria dansken. De menar bland annat att slagen inte kan ha varit så kraftiga eftersom kusken samtidigt höll i tömmarna. Hästen visade heller inga tecken på skador efter loppet.
Anders Bergqvist tror att oenigheten i hovrätten kan leda till att fallet också kommer att prövas i Högsta domstolen. Tillsvidare ser han dock den fällande domen som ett stöd för banveterinärerna i arbetet mot avarter inom travsporten.
Det är som tur är mycket ovanligt med händelser av den här typen.
Hittills har anmälningar om djurplågeri på travbanorna regelmässigt lett till friande domar. Därför kan det finnas fall som veterinärerna inte har brytt sig om att anmäla, menar Anders Bergqvist.