Det blåser kallt över slätten och vinden vill in överallt i kläderna. Vill in i varje glipa. Men fälttävlansryttaren Theodor Wahrén är van. Ridning med allt vad det för med sig upptar en stor del av hans liv och han klagar inte. Dessutom har han klätt sig i varmt underställ och har tjocka jackan på.
- Jag uppskattar nog sporten mera nu än när jag var yngre. Då var det svårt ibland att inte kunna hänga med kompisarna.
VärldsproblemVi träffas där han har sina två hästar X2000 (X-et) och True Love (Lovan), på familjen Liljas ridanläggning i Gottlösa nära Mantorp. 25-årige Theodor är i stallet ett par timmar så gott som varje dag för att ta hand om sina tävlingshästar, träna hoppning och dressyr, eller bara motionera hästarna, göra rent hos dem i stallet, det vill säga ta bort gammal spillning och blöt, smutsig halm, och strö ny halm. Som att bädda med nya lakan och skura toaletten. Samtidigt. Hästarna måste få torrt och ombonat kring sig.
- Det kan till och med vara ganska rogivande att mocka. Man får tid att tänka och det är många världsproblem man löst när man står i boxen och mockar.
Fjolåret var ett bra år resultatmässigt för Theodor. Så bra att han numera tillhör den skara ryttare som ligger närmast efter landslagstruppen (i utmanartruppen). Men att han skulle kunna tänkas vara ett namn för sommarens OS i London, tror han inte riktigt på.
- Nej, det blir nog för tight. För nära inpå.
Rio de Janeiro däremot om fyra år, då låter det annorlunda.
- Jag anser att jag har hästmaterialet för det i alla fall.
Betydligt närmare i tid ligger EM i fälttävlan 2013 i Malmö. På Ribersborg.
- Ett rimligt mål att sikta på. Eftersom det går i Sverige också så är det fler svenska ryttare som får vara med än annars när EM avgörs utomlands.
TålamodVad som skulle kunna bli till hinders för honom och en OS-satsning är kanske om han lyckas i sin studiesträvan och blir antagen till Polishögskolan dit han sökt fyra gånger. Men det finns ju andra elitryttare som lyckats kombinera ett heltidsjobb med ridningen, inte minst östgötska fälttävlansryttaren Katrin Norling som är kemiingenjör.
För att bli bra i fälttävlan måste man (både häst och ryttare) vara duktig i såväl hoppning som dressyr. Samt vara bra i terrängmomentet, ridsportens motsvarighet till rally, där man rider på en terrängbana med fasta hinder.
- Fälttävlan är en tålamodssport och de hästar som man når bäst resultat med är nog de med egen vilja och som man därför måste jobba lite mer med, lägga lite längre tid på.
Har du aldrig funderat på att det kanske vore enklare att bara satsa på en gren, säg hoppning?
- Tänkt kanske jag har gjort, men nej, terrängmomentet ger en sådan kick, en sådan frihetskänsla.
Inte avskräcktFälttävlan var det han gillade mest även på ponnytiden.
- Inte på allra första ponnyn, Ekeholms Brasilia, då var jag bara nio år, men på Kid Cooper när jag var 13. Den kunde allt!
Egentligen var det storebrorsan Fredrik som lockade in Theodor på ridningen, men där Fredrik tröttnade, blev "Theo" allt ivrigare.
- Jag minns hur mamma tog med mig till vattenhindret på Duseborg (utanför Nykil) när det var fälttävlan för att avskräcka mig. Det hände ju att flera föll av där. Men det fick motsatt effekt på mig.