Världens bästa reserv

Världens bästa reserv kommer från Sverige.Hon heter Malin Baryard och borde getts chansen att få vara med också i världscupfinalen.Att hon hör hemma där visade hon i Europafinalen i Göteborg där hon slutade trea.

GÖTEBORG2003-03-31 04:45

Men någon världscupfinal blir det troligen inte för östgötska Malin eftersom hon bara ligger på reservplats till världscupfinalen i Las Vegas. 18 europeiska ryttare får åka och egentligen är Baryard andra reserv, men en av de kvalificerade ryttarna, belgaren Jos Lansink, har redan bestämt att han inte tänker åka. Så då är den svenska hoppstjärnan på första reservplats.

Enormt tryck

-- Jag red för seger, och min häst hoppade fantastiskt även om vi hade ett nedslag i omhoppningen. Men så blir det lätt när man försöker vinna, sa Baryard som i stället blev trea i den tuffa Europafinalen efter schweizaren Marcus Fuchs och Franke Sloothaak, Tyskland.

Den snart 28-åriga Norrköpingstjejen imponerade annars stort i finalen. Särskilt i grundomgången där trycket på henne var enormt från alla håll. 11 000 åskådare i Scandinavium både önskade och krävde en felfri runda. Huvudsponsorn H&M fanns på plats och ville förstås se resultat, och för att ha en chans på Las Vegas-biljett visste att hon var tvungen rida felfritt och gå till omhoppning. Och det gjorde hon.

-- Jag har nog aldrig ridit bättre, sa hon själv efter 1,60-hoppningen och inkluderade förstås Butterfly Flip i berömmet.

-- Hennes plus är att hon vet när det gäller allvar och hon var mycket bättre nu än i kvalet dan innan. Vi är väl ganska bra båda två på att skärpa oss, funderade Baryard som fick 125 000 kronor för sin tredjeplats. Vinnaren Fuchs fick 260 000.

Lundbäck-revansch

Med facit i hand framstår det som mer än märkligt att inte Baryard fick starta i världscuptävlingen i Dortmund tidigare i mars. Hade hon gjort det hade hon antagligen tagit några världscuppoäng till och kvalat in till finalen i Las Vegas. Men till Dortmund skickade förbundet i stället Royne Zetterman som inte satsat på världscupen, till skillnad mot Baryard. Chansen till final på andra sidan Atlanten ligger nu i att det alltid brukar bli återbud. Ett har redan kommit, från Jos Lansink, och ryktena säger att det kan bli fler. I så fall rider Malin Baryard i Las Vegas 16--20 april.

Finalbanan var tuff. Minst sagt. Tio ryttare avbröt sina rundor och två föll av, en av de två var världsmästaren Dermott Lennon från Irland som föll olyckligt på sista hindret och drog ena armen ur led. Det såg otäckt ut när han och hästen Liscalgot gick omkull.

Salzgebers tredje

Helena Lundbäck, VM-fyran från Spanien, tog sig aldrig till lördagens världscuphoppning. Det gjorde inte så mycket. Hon har inte satsat på den, dessutom tog hon revansch på söndagen i stället när hon kom trea i 1,60-hoppningen i Göteborg Trophy och fick 75 000 kronor. Marcus Ehning från Tyskland vann.

I dressyr var Göteborgstävlingen världsfinal och östgötska Helena Larson från Gistad fann med. Helena och Corrado gick dock inte vidare till söndagens a-final, men fick ändå rida kür i lördagens b-final där hon blev trea och med domarprocenten 68,14. Svenska kollegan Minna Telde blev tvåa med 68,94.

-- Man hoppas väl alltid på att det ska gå så bra som möjligt och att man ska gå till a-final, men min främsta tanke var att hitta den rätta känslan, och det gjorde jag, sa Helena Larson som inte riktigt vet var hon ska tävla nästa gång med Corrado.

-- Men i alla fall på Strömsholm 27 april och vårt mål i år är ju EM.

De båda svenskorna, med wild card till tävlingen, har haft en liten downperiod men är helt klart på gång uppåt igen. Kanske bidrar Göteborg och Scandinavium till att de "lyfter" ännu högre.

-- Corrado kändes bättre nu än i kvalet, men det fattas lite styrka fortfarande i galoppen, sa Helena Larsson.

Både Helena och Tinna prisade publiken i Scandinavium.

-- Alla som deltar får en jätteapplåd, oavsett hur det gått, sånt händer aldrig utomlands.

A-finalen vanns av suveräna tyskan Ulla Salzgeber på Rusty och ekipaget belönades med mycket höga domarprocenten 82,19. Svenske ettan Jan Brink och Björsells Briar kom nia och fick 73,06 men av publikjublet att döma kunde man tro Brink vunnit. För Salzgeber var det här tredje raka världscupsegern.

Vårdsbergstjej i GP

En som fick vara med på Scandinavium och rida inför storpublik var tioåriga Johanna Rinnesjö från Vårdsberg. Hon och hästen Ivanhoe IV deltog i finalen i GP-ponnyn, en stilbedömning och hopptävling för ryttare från Västergötland, Halland, Bohuslän och Göteborg. Johanna tävlar för Borås fältrittklubb vars lag i ponnyallsvenskan behövde förstärkning. Förra året var hon med i Kumlas lag som tog SM-silver. På hemmaplan har hon tävlat för Åkerbo Rid- och körsällskap och enligt mamma Katarina lär det inte dröja så länge innan Johanna tävlar östgötskt igen.

Johanna som var yngst av alla tio finalisterna kom åtta. Bra gjort med tanke på att hon varit förkyld i veckan.

-- Och så har jag klämt en tå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!