Ute på Välens IP i trakterna kring Frölunda möttes två kulturer. På amerikanskt manér såg tjejerna från Upper Township till att både ta plats och höras ordentligt. Under uppvärmningen sprang de militäriskt på led och sjöng taktfast U-S-A. Åtvidaberg samlade ihop sig typiskt svenskt i en grupp och stretchade under tystnad.
-- Strunt i dem. De försöker bara psyka oss och det är inget att bry sig om, förmanar tränaren Jan Conradsson.
Men frågan är om inte amerikanskornas taktik fungerade. Åtvidaberg var inte riktigt fokuserade på uppgiften i den sista gruppspelsmatchen och släppte in ett baklängesmål redan efter två minuter.
-- Vi trodde nog att de skulle vara sämre än så här. När vi såg deras första match var de inte alls lika bra i passningsspelet, konstaterar Emelie Birgersson under ett byte.
Upper Township är inget dåligt lag. Amerikansk fotboll, framförallt på damsidan, är rejält på uppgång och de här tjejerna har spelat fotboll ända sedan barnsben. Sammanlagt med ledare och föräldrar har 32 personer från den lilla staden i södra New Jersey flugit över till Europa för att först delta i Gothia Cup i Göteborg och därefter Holland Cup i Amsterdam.
-- En dröm för tjejerna. Utöver väldigt bra fotboll är det här en upplevelse för livet. De har verkligen sett till att umgås med spelare från flera olika länder, framförallt killar förstås, berättar coachen Tyler Davis.
Men fotbollen sätts i första rummet. Åtminstone för stunden – och samma sak gäller för tjejerna från Åtvidaberg.
-- Nöjen tar vi efteråt, det finns tid för det också. Nivån på fotbollen är genomgående hög och tjejerna vill försöka gå så långt som möjligt, säger Jan Conradsson.
Åtvidaberg fick också ordning på spelet och kvitterade i andra halvlek genom Malin Ivarsson. Kanske fungerade Johanna Conradssons ord som tändvätska hos lagkamraterna:
-- Kom igen nu i 25 minuter. Sen får vi åka och bada.
Spänningen på slutet var olidlig, och supporterskaran på sidan med föräldrarna i spetsen sneglade ideligen på klockan. Oavgjort vore tillräckligt för att vinna gruppen och gå till A-slutspel.
Det gick vägen genom lite tur och framförallt tack vare Frida Jönsson som vet hur man sparkar undan bollar. Tre gånger rensade hon på mållinjen och en gång klippte hon till kulan så att den träffade rakt på kameran i händerna på en amerikansk ledare.
Jublet visste förstås inga gränser när domaren blåste slutsignalen. Laget och hejarklacken tackade varandra med att göra vågen. Det amerikanska laget fick hålla till godo med ett tack för matchen på svenska som de nog inte förstod ett ord av. Men vad är det man säger, det gäller att ta seden dit man kommer.
Snacket om bad var dock bara snack.
-- Det är ju inget bra väder längre. Det får bli en varm dusch istället, säger Johanna.
-- För övrigt har varken jag eller Malin badat. Alla andra, men inte vi för vi har inte haft tid.
Det låter lite konstigt eftersom laget har löst login på egen hand och bor i campingstugor precis vid havet.
Dessutom har alla andra i laget hunnit med att gå på Liseberg, men inte Johanna och Malin.
-- Vi har ätit godis och druckit vatten. Dricker vi inte upp vattnet varje dag får vi inte gå ut. En flaska på morgonen och en på väg ut till matchen ska vi dricka.
-- Och sen har vi åkt pendeltåg, fyller Malin snabbt i.
Det där med pendeltåg verkar viktigt, men tyvärr gick det inte att få klarhet i hela historien. När bilresor med mammor som åkt vilse kommer på tal tystas tjejerna direkt av föräldrarna.
-- Ni behöver väl inte berätta allt. Säg inte mer nu, för annars blir det ingen mat när ni kommer hem!
FOTNOT: Åtvidaberg förlorade torsdagens första slutspelsmatch mot PuiU från Helsingfors med 1--3, och är därmed utslaget ur turneringen. Desto mer tid då med andra ord för nöjen och annat.
Gothia Cup är världens största internationella ungdomsturnering i fotboll. Just nu pågår den 27:e upplagan i Göteborg.
Inte mindre än 25 100 spelare, fördelade på 246 lag från 61 olika länder, deltar den här gången.
Jörgen Bengtsson (text) och Jeppe Gustafsson (bild) har tagit tempen på cupfesten i Göteborg.