Skatteexpert förnekar full kännedom

IFK Göteborgs förre skatterättslige expert, Ingemar Olsson, förnekar att han kände till alla delar i upplägget när Peter Ijeh fick 1,2 miljoner kronor i gåva från klubbens kassör Jan Nilsson i slutet av 2003.

Göteborg2007-05-28 00:00

IFK Göteborgs förre skatterättslige expert, Ingemar Olsson, förnekar att han kände till alla delar i upplägget när Peter Ijeh fick 1,2 miljoner kronor i gåva från klubbens kassör Jan Nilsson i slutet av 2003.

Om han haft all information, skulle han ha stoppat gåvan. Den bilden gav Ingemar Olsson när han förhördes i Göteborgs tingsrätt på måndagen.

Har man ett anställningsavtal, är allt som kommer ut av det skattepliktigt, sade Olsson.

De två huvudåtalade, förre klubbdirektören Mats Persson och förre kassören Jan Nilsson, har båda hävdat att Olsson gett klartecken för gåvan, som utbetalades i form av aktier. Bakgrunden var att IFK Göteborg inte hade råd att betala den så kallade "sign-on-fee" på en miljon kronor som man lovat Ijeh. Det skulle göras av ett riskkapitalbolag, men något sådant blev inte av.

Fanns inga investerare
Problemet var hela tiden att det fanns inga investerare, mer än möjligtvis Jan Nilsson, sade Ingemar Olsson, som deltog i flera diskussioner om riskkapitalbolaget hösten 2003.

Men när Jan Nilsson frågade om möjligheten att ge Peter Ijeh en skattefri gåva, trodde Olsson att det var något som kom till utöver Ijehs avtalsenliga förmåner. Olsson sade i rätten att han inte kände till att Peter Ijehs avtal skrivits om, och att det var Ijehs sign-on-fee som förvandlats till en gåva.

Olsson är besviken på de personer i IFK:s dåvarande klubbledning han brukade ha kontakt med.

Jag anser att de försökt göra mig till syndabock, sade han.

På måndagen förhördes också spelaragenten Kent Carlzon, som företrädde Stefan Selakovic när denne värvades till IFK Göteborg från holländska Heerenveen i januari 2005. Genom en utbetalning via Selakovic fick Jan Nilsson 1,3 miljoner i ersättning för gåvan till Ijeh.

Kent Carlzon är själv åtalad i ett mål om bland annat grova skattebrott vid spelarövergångar. Han hade därför rätt att inte svara under förhöret, och gjorde så flera gånger.

Vice chefsåklagare Lars Lithner frågade Carlzon om kontraktet som skrevs vid Selakovics övergång. Där sägs inget om Carlzons arvode på 400 000 kronor, som han fick via Selakovic.

Det skulle naturligtvis ha stått, men det gjorde det inte, konstaterade Carlzon.
Felaktiga uppgifter

Han medgav även att han i polisförhör lämnat felaktiga uppgifter om Selakovics andra kontrakt, där Mats Persson ändrat övergångssumman för att dölja pengarna som skulle till Jan Nilsson.

Carlzon sade att Persson bett honom lämna felaktig information om det nya kontraktet. Överåklagare Gunnar Stetler frågade varför han accepterat detta. Carlzon svarade att han gjort det för att skydda i första hand sig själv, och i andra hand Selakovic. Vad de skulle skyddas från ville han inte svara på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!