Roddick säkrade USA:s seger

Andy Roddick säkrade USA:s seger mot Sverige i Davis cup-semifinalen i tennis i Göteborg. Jonas Björkman förmådde inte rubba Roddick, som vann med 6-2, 7-6 (7-3), 6-4 och förde USA till ointagliga 3-1.

Göteborg2007-09-23 00:00

Andy Roddick säkrade USA:s seger mot Sverige i Davis cup-semifinalen i tennis i Göteborg. En sent inhoppande Jonas Björkman förmådde inte rubba världsfemman Roddick, som vann med 6-2, 7-6 (7-3), 6-4 och förde USA till ointagliga 3-1 i söndagens första singel.

Björkman fick hoppa in i stället för Thomas Johansson som insjuknade i feber under söndagsnatten. Det hade spekulerats i att DC-kaptenen Mats Wilander skulle matcha Björkman i stället för Joachim "Pim-Pim" Johansson i en eventuell femte och avgörande match. Nu fick Björkman kliva in i ett tidigare skede.

Björkman servade bra inledningsvis, men hade ändå svårt att vinna poängen i sin egen serve. Roddick, som servar hårdast i världen, fick inte riktig fart på sin förstaserve förrän han verkligen behövde den. Två gånger hade Björkman chans att bryta amerikanens serve. Då dundrade Roddick in servar i långt över 230 km/tim och räddade sig ur situationerna.

Roddick bröt Björkmans serve blankt till 4-1 i första set, som han vann med 6-2. Det andra gick till tiebreak, men där var Roddick den klart skarpare och vann med 7-3.

I tredje set började Björkman missa mer och mer och i femte gamet satte Roddick in den avgörande stöten och bröt svenskens serve till 3-2. Han skaffade sig tre matchbollar vid 5-4 och avgjorde på den andra.

Jonas Björkman har varit i avgörande matcher i Davis cup förut. Bland annat 1997 då Sverige finalbesegrade USA med 5-0 i Scandinavium. Men den här gången blev det ingen lyckoarena. Sviten med tre raka segrar mot USA i Scandinavium bröts.

USA är tidernas främsta Davis cup-nation, men det var tolv år sedan som USA vann turneringen senast.

I finalen väntar Ryssland eller Tyskland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!