Magnus går i Bengans fotspår

Innan Bengt Johansson blev förbundskapten i det svenska handbollslandslaget var han spelande tränare i elitserielaget Drott.Den rollen har Magnus Andersson i dag.

GÖTEBORG2002-02-01 12:35

Frågan är om den 35-årige landslagsstjärnan kan tänka sig att fortsätta i förbundskaptenens fotspår?

-- Det är väl självklart, men de banorna tänker jag inte ens en gång i. Jag saknar så otroligt mycket på den vägen.

Han har inte satt upp några mål med sin tränarkarriär, och att bli förbundskapten när snart 60-årige Bengt Johansson bestämmer sig för att sluta är inget Magnus Andersson funderar på.

-- Jag är nöjd med vad jag har nu. Det är en hypotetisk fråga eftersom den inte har dykt upp, inte ens i mina tankar.

Men hans roll i elitserielaget Drott och i landslaget har blivit mer ledande.

Magnus, som är uppväxt och handbollsfostrad i Linköping, lämnade landslaget efter VM i Frankrike förra året. Inte för att det var tråkigt, utan för att handbollen inte gick att kombinera med en civil karriär.

Positivt svar

Men förutsättningarna ändrade sig. Han fick frågan om han ville bli spelande tränare i Drott.

-- Att gå tillbaka till ett arbete är förhoppningsvis lättare än att komma tillbaka till handbollen om fem år. Nu får jag ge det en chans och om det är det här jag vill syssla med i framtiden, så har jag väl stora möjligheter att flytta utomlands igen, när barnen har blivit större, och bli tränare där.

Hans ja till ett femårskontrakt med Drott, ledde till att även förbundskaptenen Bengt Johansson fick ett positivt svar.

Magnus är glad över att vara tillbaka i laget där stämningen är rå men hjärtlig. Dessutom är laget bättre än någon gång tidigare. Framför allt för att det är en homogen trupp med 16 spelare, där laget kan behålla trycket i spelet oavsett vem som kommer in på plan.

-- I början av 90-talet var vi mer beroende av att vissa spelare skulle lyckas.

I och med återkomsten till landslaget får han också leva med den press som handbollssvenskarna har på sig att vinna.

-- Den största pressen sätter vi nog på oss själva. Vi vet vad vi kan och får vi bara till det, och spelar den handbollen, så är vi en av världens bästa nationer.

Samtidigt framhåller han att det inte bara går att hämta hem medaljerna.

-- Världshandbollen har blivit jämnare och jämnare. Det är sju lag i år som jag inte skulle bli överraskad om något av dem vann.

Oviss EM-start

Sluppit skador har de inte gjort, framför allt inte Magnus. Hans medverkan i EM var oviss in i det sista. En vecka före premiären fick han en sträckning i bröstmuskeln.

-- Hela lördagen var det till och med svårt med inandningar.

Med hjälp av läkarna blev han bättre och bättre och har hittills varit med i alla EM-matcherna. Men bra är det inte. Ryggen och nacken låser sig ibland och han kan inte skjuta ordentligt.

I går röntgades han och tog en massa prover före matchen för att se så det inte var något allvarligt och han fick lugnande besked. Inga fel på de inre organen och inga blödningar.

Magnus har en dålig rygg med ett diskbråck sedan tidigare och det har inte gjort saken bättre.

-- Jag känner att det smärtar emellanåt, men det är mer blockerat i huvudet på mig. Jag är rädd att dra upp något.

Och det ställer till problem för landslagets viktiga spelmotor.

-- Hela min spelstil bygger på explosivitet, snabbhet och vridmomenten i allting. När jag kommer i situationer kan jag inte trycka ifrån 100-procentigt och fördela bollarna.

Tuff start

Hans första tid som spelande tränare i Drott var precis så tuff som han hade föreställt sig att den skulle bli. Värst var att koppla om från tränaren Magnus Andersson till spelaren Magnus Andersson.

-- Man glömmer bort sig väldigt lätt och blir för social och börjar tänka i banor om hur vi ska göra. Man pratar med andra spelare i stället för att kanske fokusera på sig själv.

I landslaget har han med åren bytt roll från stor målskytt till att ha blivit en viktig spelfördelare. Han är den som ska sätta i gång kombinationerna och stå för kreativiteten i spelet. Den rollen har han gärna.

-- 1993-94 var det jag som hade de avsluten som Lövgren har i dag. Mig spelar det ingen roll om jag gör noll mål eller tolv. Huvudsaken är att vi får ihop det kollektiva, så att vi spelar bra.

Men han erkänner att visst kan det vara kul att göra lite mål ibland också. Fast det största målet med EM, är det gamla vanliga. Att vinna guld.

Namn: Magnus Andersson.

Ålder: 35 år.

Familj: Frun Ulrika och barnen Isabella 11 år och Sebastian 13 år.

Bor: Halmstad.

Klubb: Drott, där han är spelande tränare.

Tidigare klubbar: RP, Saab, Drott, Stavanger, Schütterwald och Minden, Ademar Leon.

Landskamper: 290.

Mästerskapsmeriter: Två guld, två silver och två brons i VM, tre OS-silver och tre EM-guld. Utsedd till VM:s bästa spelare på hemmaplan 1993, trots att han inte spelade de två sista matcherna.

Aktuell som: Spelfördelaren i det svenska handbollslandslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!