Linköpings HC:s förre tränare har, åtminstone till vardags, skippat overallen och tagit på sig kostymen. Sedan förra året är han anställd som utvecklingschef på Svenska ishockeyförbundet.
Han arbetar med spelare, ledare, tränare, domare, funktionärer . . .
. . . men erkänner att han brinner extra starkt för ungdomsfrågorna.
Och han vet vad som behöver göras.
-- Skippa taktiken, skit i systemen och låt ungarna leka sig till framgång. De måste få möjlighet att lira och utbildas för framtiden, säger Tommy Boustedt.
-- Som det är nu fokuseras det alldeles för mycket på matcher och resultat. Det ska åkas på cuper hit och dit när vi i stället borde öva mer. Teknik och skridskoåkning måste grundläggas före puberteten. Annars går det inte.
Det sägs att 10 000 timmar krävs för att bli en riktigt bra ishockeyspelare. Det betyder två timmar om dagen -- under 15 års tid.
-- Det visar hur viktigt det är att även träna spontant. Egen spontan övning är viktigare än organiserad. Det kan handla om landhockey eller allmänhetens åkning.
-- Men för att få till en roligare och mer socialt gångbar ungdomshockey måste också ledarna vara mer som mormor än som Tichonov. Tyvärr finns i dag för få genuina idrottsledare med social kompetens. Varken träning eller matchning av seniorlag har någon bäring inom ungdomsverksamheten. Elvaåringar ska inte spela torpedhockey eller styrspel, säger Tommy Boustedt.
Han vill få fler invandrande svenskar att börja med sporten och inte minst få in ishockeyn på skolschemat.
-- Många ishallar står tomma dagtid när de självklart borde utnyttjas. Det är illa att vi misshushåller så med resurserna. Det är ett samhällsproblem, många ungar rör sig alldeles för lite idag. Det måste bli mer idrott i skolan.
Ideliga fiaskon i junior-VM har gjort att allt flera tvivlar på svensk hockeys framtid. Tre Kronor har inte varit juniorvärldsmästare sedan 1981 och senast blev U18-juniorerna nia i VM i Slovakien -- den sämsta placeringen i ett internationellt mästerskap någonsin.
Vi har halkat efter.
Rejält.
Utvecklingschefen är övertygad om att rätt ungdomshockey löser juniorproblemen.
-- Resultaten är ett kvitto på hur vi skött ungdomssidan de senaste åren. Det har uppenbarligen inte varit bra. Resurserna har vi, det finns ingen ursäkt för att vi inte är världsledande.
När är vi det igen, då?
-- Det är ett långsiktigt arbete som krävs. Det vi gör nu syns inte i morgon. Men vi ska vända trenden.
Avgående ordföranden Rickard Fagerlund har reagerat starkt. Han vill sänka junioråldern till 18 år och framför allt se till att svenska ungdomar tränar mer.
Tommy Boustedt säger:
-- Varför inte effektivisera isträningen och spela på tvären i stället för på längden? Då slipper spelarna stå och vänta så länge.
Sverige har några av världens största ishockeystjärnor i Peter Forsberg, Mats Sundin och Niklas Lidström. Men inga nya forsbergare eller sundinare syns i horisonten.
Eller . . . ?
-- Det finns inget som säger att vi inte kan få fram sådana spelare igen. Men det räcker inte bara med talang. Du måste lägga ned den tid som krävs också.
-- Dessutom är det viktigt att du har en bra mylla att gro i. Det är ingen tillfällighet att Peter Forsberg är uppväxt och fostrad i Örnsköldsvik, säger Boustedt.
Han har förresten inte helt lagt av som tränare. Numera återfinns den förre elittränaren i division II-laget Värmdö. En del kan inte få nog av ishockey.