Gruppspurt avgjorde Göteborgsvarvet

Kenya dominerade halvmaratonloppet Göteborgsvarvet. Sylvester Kimeli Teimet vann en sekund före landsmännen Japhet Kipchirchir Kipkor och Benjamin Serem. Norskan Kirsten Melkevik Otterbu vann damklassen.

Göteborg2007-05-12 00:00

Efter en lång, vindpinad tur genom Göteborg gjorde fyra kenyaner upp om slutsegern i Göteborgsvarvet, halvmaran.

Sylvester Kimeli Teimert sprintade bäst och vann.

Det har aldrig hänt förr i Göteborsvarvets historia att vi fått en spurt mellan så många som fyra löpare, säger Göran Byhlin, pressansvarig för tävlingen.

Segrarens tid blev 1.04.03, lite långsammare än vanligt för varvet. Orsaken var förmodligen den jobbiga vinden som fick kenyanerna att öppna ganska försiktigt. Ändå dominerade de loppet klart.

Bäste svensk var Henrik Ahnström, Hälle, som var sjua på 1.06.19. Det blev han svensk mästare i halvmara på, Varvet räknades också som SM.

På damsidan vann norskan Kirsten Melkevik Otterbu, 36 år gammal och med bara drygt två års riktig löparsatsning bakom sig.

Hon tränar extremt hårt, cirka 30 mil i veckan, säger Göran Byhlin.

Anna Rahm, Sverige, som blev tvåa och svensk mästarinna, var 57 sekunder efter norskan. Hon brukar ligga runt 20 mil i veckan i träningsdos.

Årets lopp hade cirka 40 000 anmälda löpare, nytt rekord. Banan hade gjorts om en del till följd av en stor, marin Nato-övning. Löparna fick inte komma för nära fartygen, ansåg Nato så Varvet fick maka sig längre inåt land.