Med en dyrare prenumeration, mindre redaktionellt material och färre anställda förbereder sig Göteborgs-Posten för en framtid som befaras fortsatt osäker.
Ingen av åtgärderna bedömer vi vara skadliga för tidningens långsiktiga strategi, säger GP:s vd Tomas Brunegård sedan personalen informerats om att 55 jobb, varav 30 på redaktionen, ska bort.
Hela koncernen väntas i år att gå med 34 miljoner i förlust, men det är inte det enda skälet till att styrelsen beslutat att kassan måste stärkas med 50 miljoner kronor.
Vad vi gör är att förbereda oss på om tiderna fortsätter att vara kärva, säger Tomas Brunegård.
Således höjs inte annonspriserna, medan läsarna framöver får gräva djupare i plånboken, inte minst de som bor utanför GP:s revir i västra Götaland och Halland. Här höjs prenumerationspriset kraftigt och det är inte för att tjäna pengar, utan för att minska kostnader.
DN och SvD har i princip dragit sig ur där vilket innebär att vi är ensamma med en dyr distribution.
Läsarna inom det egna området behandlas varsammare, även om prenumerationen också här blir dyrare. Höjningen väntas bli 70 kronor, men då ska det å andra sidan totalt sett bli mer för pengarna.
Vi ska lansera nya tjänster, exempelvis erbjudanden om olika förmåner till läsarna och nya webb-tjänster, säger Tomas Brunegård.
Däremot blir det mindre papperstidning, då den andra av tre delar förminskas till tabloidformatet redan till våren. Detta innebär tio procent mindre redaktionellt material, något som GP-ledningen inte anser vara en kvalitetsförsämring utan en förändring som hade gjorts oavsett röda siffror och dystra framtidsutsikter.
På lång sikt tror vi att hela tidningen går över till tabloid.
Det mest dramatiska i åtgärdsprogrammet är minskningen av antalet anställda med 55 personer: 30 på redaktionen, 15 på marknad och 10 på IT och administration.
Med mindre redaktionellt utrymme ställs mindre krav på redaktionen. Det är anledningen till att vi tar en större del just där, säger Tomas Brunegård, som inte utesluter uppsägningar på någon avdelning.
När det gäller redaktionen finns en plan som visar att minskningen skulle kunna klaras utan uppsägningar.
Men det ställer stora krav på samarbetsvilja och får visa sig i förhandlingarna, säger Brunegård.