Från konkurshot till SM-guld

Det blev inte bara SM-guld för Frölunda efter 38 långa år.Nu glimmar det också av guld i föreningens kassa.Ordföranden Mats Ahdrian räknar med ett överskott på drygt 20 miljoner kronor efter den succéartade säsongen.

Uppemot 50 000 människor kantrade gatorna på avenyn upp till Scandinavium i Göteborg. Alla ville fira SM-vinnaren Frölunda. Bilden är från Götaplatsen.

Uppemot 50 000 människor kantrade gatorna på avenyn upp till Scandinavium i Göteborg. Alla ville fira SM-vinnaren Frölunda. Bilden är från Götaplatsen.

Foto:

Göteborg (TT)2003-04-09 05:29

-- När vi summerar den gångna säsongen räknar vi med ett eget kapital på 10 miljoner kronor, och kan se framtiden an med tillförsikt, sade en glad Mats Ahdrian dagen efter guldfinalen.

Ekonomisk stabilitet är inget som varit kännetecknande för Frölunda genom åren. För drygt tre år sedan var klubben i princip konkursmässig med ett underskott på 25 miljoner. Föreningen var dessutom indragen i en stor skattehärva.

Det var i det läget som Mats Ahdrian steg in i Frölundas styrelserum. Efter ett år som ledamot har han nu varit ordförande i två. En enorm ekonomisk sanering började ta form.

Snabb sanering

Ett privat konsortium, Göteborgs kommun och banken ställde upp med ett stort lån till klubben. En ekonomisk plan gjordes upp som skulle medföra att Frölunda skulle vara skuldfritt 2004.

Den planen sprack på ett positivt sätt när Frölunda i december förra året betalade sina sista skulder, och kunde börja bygga upp ett eget kapital. Hotet om att inte klara den så kallade elitlicensen var undanröjt.

-- Det tre senaste resultatåren har vi visat överskott, sade Mats Ahdrian.

-- Första året var överskottet 3,5 miljoner kronor, andra året nio miljoner och i år räknar vi med ett överskott på mellan 22 och 25 miljoner kronor.

Mats Ahdrian framhåller att det inte är han som är en mirakelman, utan att klubbens ekonomiska rekonstruktion är ett lagarbete.

-- Det är många som jobbat med detta. Inte minst A-laget och dess ledning som gett oss sportsliga framgångar som lockat publiken till Scandinavium.

Sedan Frölunda parkerade sig toppen av elitseriens tabell har det varit utsålt vid flera tillfällen i Scandinavium. Vid en utsåld match omsätter Frölunda cirka tre miljoner kronor, och publikintäkterna i år beräknas till 45 miljoner kronor.

Hade det då inte varit skönt att vänta med guldet och spela en match till i Scandinavium?

-- Nej, nej, man måste tänka med hjärtat också. Det var underbart för spelarna att få vinna i fyra raka.

Ljus framtid

Mats Ahdrians förhoppning är att SM-guldet ska vara det första i en rad de närmaste åren.

-- Vår ambition är att vi ska vara ledande i svensk hockey i framtiden.

Ett tecken på att han kan bli sannspådd är att Frölunda dominerat juniorhockeyn de senaste åren. J 18-laget tog i år sitt andra SM-guld medan J 20-laget vann för fjärde året i rad.

-- Den medvetna satsningen på juniorerna startade i början av 90-talet på initiativ av dåvarande ordföranden Hans Andersson, och det har visat sig att det var en riktig satsning.

-- Juniorverksamheten är dyr eftersom den inte generar några pengar. Utdelningen kommer i framtiden när vi kan slussa in juniorerna i A-laget.

Trots att många lovande unga spelare nu självmant söker sig till Frölunda tror inte Mats Ahdrian att föreningen kan bli självförsörjande på spelare.

-- Nej, vi kommer även framöver att tvingas hämta etablerade spelare utifrån.

Den rekryteringen kan nog bli lättare i framtiden med en stabil ekonomi och en sportslig framgång i bagaget.

n Efter 38 års väntan, längtan och svikna förväntningar fick ishockeytokiga göteborgare äntligen fira SM-guld med sina idoler i Frölunda. Mellan 15 000 och 20 000 hade sökt sig till Götaplatsen för att hylla guldhjältarna.

Klockan sju på tisdagskvällen startade Frölundas spelare och ledare i en öppen dubbeldäckare färden mot Götaplatsen, men redan före klockan sex började många samlas längst uppe på Avenyn.

Fullständig lycka

De grön-röda inslagen var många på krogarna längs Avenyn och souvenirförsäljningen var i full gång. Ju fler som samlades på Götaplatsen, desto mer böljade sången och ropen om SM-guld. När bussen med spelarna äntligen kom och banade sig väg mellan de täta åskådarmassorna visste jublet inga gränser. Lyckan blev fullständig när spelarna i sina matchtröjor kom ut på Konserthusets balkong.

Största jublet när spelarna presenterades fick Patrik Carnbäck, mannen som avslutade karriären med ett SM-guld, tillsammans med Tomi Kallio, han som slog in guldmålet, och Conny Evensson, tränaren med guldbyxorna.

-- Det här kommer jag aldrig att glömma, sade Patrik efter den drygt halvtimmeslånga hyllningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!