Stortävling på Linköpings GK

I fjol Annika Invitational. I år lag-EM för flickor. Stortävlingarna avlöser varandra på Linköpings GK.

Foto:

GOLF2013-07-09 12:30

– Men nu kanske det får vara bra ett tag, säger klubbens ordförande Carl-Stephan Rundquist.
I dag är han och medlemmarna i Linköpings GK framme vid målet man satte upp redan i januari 2011. Det var då man sökte lag-EM för flickor upp till 18 år, i konkurrens med ett tiotal andra klubbar.
– Vi ville ha en internationell tävling som var möjlig för en klubb av vår storlek att hantera. Vi levde ganska många år på att vi hade Europatourtävlingen SEO här 1981 och 1982, men nu ville vi återigen visa upp vilken fin anläggning vi har här ute.
”Ville göra en insats”
Han fortsätter:
– Dessutom har golfen i dag jättestora problem med rekrytering av nya spelare, inte minst på flicksidan. Där ville vi göra en insats, inte bara för egen vinning, utan lika mycket för golfen i Sverige.
Fjolårets Annika Invitational fick man liksom på köpet.
– Förbundet frågade oss om det inte vore en bra förövning inför det här mästerskapet och naturligtvis tog vi emot det.
Att få fler att spela golf är en av sportens stora utmaningar i dag. Att visa upp de bästa spelarna kan vara ett sätt att locka nya medlemmar, men under lag-EM gör inte Linköpings GK så många aktiviteter utöver att arrangera själva tävlingen.
– Vi kommer att finnas på plats inne i stan vid ”fan zone” till fotbolls-EM och låta folk prova på golf. Annars gjorde vi de stora aktiviteterna förra året, när Annika Sörenstam var här, bland annat genom att bussa skolklasser till banan.
Banan stängd
– Om det gav något konkret för vår klubb kan jag inte svara på. Kanske hamnade några nya i Landeryd eller Vreta eller någon annan klubb, men det kvittar egentligen. Varje ny spelare är en seger för sporten.
Att den egna banan är stängd under en hel vecka mitt i högsäsongen är en baksida som ändå tagits emot bra säger Carl-Stephan Rundquist.
– Jag tycker det. Vi har fått till en uppgörelse med Östergötlands Golfförbund att våra medlemmar får spela på alla andra östgötaklubbar för en hundralapp i greenfee och det har upplevts som riktigt positivt. Om det sen är några som inte är lika positiva får vi väl leva med det.
Han berättar dessutom att man förra året satte rekord i greenfeebetalande gäster veckan efter Annika Sörenstams tävling.
– Troligtvis blir det något liknande i år. På söndag klockan 12 när vi släpper på spelet igen kommer det vara fullt i bokningslistan. Alla vill spela när banan är som allra bäst.
Att banan är i riktigt bra kondition vittnar bland annat Lisa Westman, coach för svenska flicklandslaget, om.
– För någon månad sen var vi här och då fanns det knappt gräs på vissa greener. Nu är de i närmast perfekt skick så banpersonalen här har gjort ett fantastiskt arbete.
Europatour kostar pengar
Om det blir någon fortsättning med att söka stora tävlingar vågar inte Carl-Stephan Rundquist svara på i dag.
– I ärlighetens namn tror jag vi är lite mätta nu. Det kräver mycket av medlemmarna som alla ställer upp på ideell basis och hjälper till.
– Dessutom är utbudet ganska begränsat. En herr- eller pojkjuniortävling kan vi inte ha för att banan helt enkelt är för kort. Och skulle vi satsa ännu hårdare på damsidan och till exempel söka en Europatourtävling, så kostar det så ofantligt stora pengar. Vi har kollat saken ihop med Landeryd och fick besked från förbundet att det kostar 15 miljoner för att få en sådan tävling, så det känns inte aktuellt.
Först ska man ta hand om närmare 150 personer från 19 nationer under en hel vecka och många små, och stora, problem ska lösas. Som när en spelare i det tyska laget bröt ena foten under söndagen och man fick flyga in en ersättare från Tyskland.
– Den tjejen skulle hämtas på Arlanda flygplats i dag på eftermiddagen, men vi fixade det också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!