Så blir du golfspelare – på nätet

Att ta grönt kort i golf har av många ansetts vara krångligt, dyrt och tidsödande. Men nu, tack vare Michael Persson, pro vid Vårdsbergs GK, kan du göra det mesta hemma framför datorn.

Enkelt, smidigt, snabbt. Så kan det numera vara att ta golfens gröna kort.

Enkelt, smidigt, snabbt. Så kan det numera vara att ta golfens gröna kort.

Foto: Åke Karlsson

GOLF2016-08-18 09:30

– Jag tror att det här kommer bli en nationell succé, säger han.

Under nästan ett år har han, uppbackad av styrelsen på Vårdsbergs GK, i största hemlighet arbetat med sitt projekt, Golf4u.

– Vad jag vet finns det ingen liknande form för att ta grönt kort och jag har ju inte velat att någon annan ska hinna före. Nu är utbildningen klar och har varit igång några veckor.

Lösningen är enkel. Den som vill gå en kurs för att få grönt kort anmäler sig på nätet och sen är det bara att köra igång.

Där finns regelfrågor, instruktionsvideor och mängder av tips.

Olika förutsättningar

Michael Persson:

– Idén till det här föddes väl egentligen redan 2012 när Svenska Golfförbundet släppte ut ansvaret för utbildningen och gav varje klubb ansvar att utforma sin utbildning. Givetvis finns det riktlinjer för hur den ska se ut, men till stora delar är det väldigt fritt.

Till just Vårdsbergs GK kommer väldigt många nybörjare. I fjol gick nästan 200 personer de olika fysiska nybörjarkurserna, som givetvis kommer fortsätta.

– Jag har märkt att förutsättningarna är väldigt olika för deltagarna. En del är så pass duktiga redan från början att de inte behöver lära sig spelet från grunden, de är klara att ge sig ut på banan i princip direkt.

Många teorifrågor

Där föddes idén om en snabbare utbildning och den har nu landat i hemsidan där ett 50-tal redan har genomgått utbildningen.

– Vi har valt att inte marknadsföra den så hårt än, för att kolla att allt fungerar. Och det har gått bra, så nu kommer vi köra igång fullt ut.

Utbildningen består av olika delar, främst teoretiska. Det finns ett 70-tal frågor, indelade i tre olika avsnitt. Det handlar om golfregler, golfvett och golfspelet.

– För att komma vidare måste du ha rätt på alla frågor. Om du har fel på en fråga på ett avsnitt måste du göra om allt från början. Så kan du mycket går det snabbt, har man mer att lära så får man repetitioner hela tiden. Quizen kan man göra hur många gånger som helst, även efter att man klarat kursen om man vill gå tillbaka när man satt igång att spela.

Speltest avslutar

I utbildningen finns en mängd olika instruktionsfilmer. De kan handla om allt från hur man blir medlem i en klubb till hur man enklast tar sig ur en bunker.

Filmerna är inspelade med Michael Persson som instruktör.

När man klarat alla frågor och fått resultatet godkänt på hemsidan är det dags för den praktiska delen av utbildningen.

– Den gör man förslagsvis med någon man känner, på en bana som tar emot spelare under utbildning. Det kan vara en pay-and-playbana, en korthålsbana eller en "riktig" bana där man har möjlighet att spela.

Speltestet kan utföras enligt tre olika modeller som finns förklarade i utbildningen.

– När man klarat speltestet skickar man in scorekortet digitalt till oss, med underskrift av en medspelare som har lägre än 36 i hcp. När det är fixat har man klarat sitt gröna kort.

Förväntar sig reaktioner

Michael Persson är medveten om att det här nya sättet att ta sig in i golfen kan skapa reaktioner.

– Absolut. Jag kommer säkerligen få arga samtal från folk som undrar vad det här är, att "så här kan man inte göra". Det är jag beredd på.

Han fortsätter:

– Men målgruppen för den här utbildningen är de som redan är bekanta med sporten, de som kanske varit ute och spelat en pay-and-playbana tillsammans med kompisar men sen inte haft möjlighet att ta sitt gröna kort. Det här är en ny, modern och pedagogisk men framförallt seriös väg till att bli golfspelare.

– Och att få ut nya spelare på våra golfbanor, där de blir medlemmar i en klubb, gynnar ju alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!