Videon är inte längre tillgänglig
Det var i förra veckan som beskedet slog ner som en bomb hos klubbens medlemmar. Området runt Mjärdevi, golfbanan och universitetet i Linköping ska förändras. I framtiden kan där finnas mellan 10 000 och 15 000 nya bostäder och redan om tio år finns risk att det ryker några golfhål.
Styrelsen vid klubben hade fått informationen tidigare, men medlemmarna fick nyheten via media.
– Det var olyckligt, medger Carl Falkenberg. Vi hade förberett information till medlemmarna som skulle skickas ut det datum som vi fått av kommunen, den 7 februari. Nu hade kommunen kallat till en presskonferens, som vi förresten inte ens blev inbjudna till, den 6 februari och då kom det här i lite fel ordning.
Frågorna från medlemmarna har därefter varit många.
– Självklart ser våra medlemmar först och främst till sitt eget intresse, att de vill att golfbanan ska finnas kvar, och man frågar sig "varför just här"? Det är den fråga som vi ofta hör från de vi pratar med, säger Steven McDaniel.
Han fortsätter:
– När en verksamhet fungerar så bra och det finns en risk att man blir av med möjligheten att delta i en förening och aktivitet man trivs med, så skapar det givetvis oro och folk blir upprörda. Det krävs ett lugnt och sakligt ledarskap från oss på klubben nu för att medlemmarna ska känna trygghet igen.
Steven McDaniel och Carl Falkenberg berättar att det arbetas hårt för att samla in argument. De ska hjälpa klubben att påverka kommunens tjänstemän och politiker att hitta en annan lösning som gör att golfbanan kan finnas kvar.
Carl Falkenberg:
– Det är långt ifrån över än. Det här är en mycket större fråga än bara om golf och våra 1 400 medlemmar. Miljön här ute är jätteviktig, det finns hur mycket forskning som helst som påvisar det positiva med att bo och verka naturnära, det ökar livskvalité och medellivslängd. Sen har vi fått ett väldigt stort stöd redan från näringslivet runt omkring Mjärdevi, större än jag faktiskt trodde att det skulle vara.
Han tar exempel på företag i området som berättat att de rekryterat personal där närheten till golfbanan varit en avgörande faktor.
– En annan företagare berättade att han gör bättre affärer tack vare golfbanan eftersom han fick hit asiatiska leverantörer som lade sitt Sverigebesök i Linköping för att de visste att det fanns en golfbana alldeles i närheten. En annan berättade att han hade utvecklingssamtalen med sina anställda på golfbanan, där man gick i lugn och ro i skogen istället för att sitta i ett konferensrum.
Argumenten de för fram är många och starka enligt dem själva. Men det brådskar för att få till en förändring av kommunens förslag. Den siste april är samrådstiden över, därefter ska planerna visas på en utställning och det slutliga beslutet väntas tas i fullmäktige om ungefär ett år.
– Vi för en bra dialog med politikerna i stadshuset och kommer i början av mars att bjuda in till en träff mellan näringsliv och politiker för att diskutera den här saken. Vi tycker det är viktigt att belysa den här saken ur alla möjliga vinklar och tillsammans med kommunen komma fram till en lösning som gynnar oss alla. För vi vill verkligen vara en medspelare till kommunen, och utveckla staden tillsammans. Vi är absolut ingen motpart, säger Steven McDaniel.
Man säger att man också har ett stort stöd från andra golfklubbar i området.
– Vi behövs. Vi har i princip fullt i vår klubb, Landeryd och Vreta Kloster likaså. Dessutom är klubbarna ganska olika och kompletterar på det viset varandra på ett bra sätt, menar Carl Falkenberg.