– Det är golfens största problem. Många börjar spela golf, men lika många slutar varje år.
Vi sätter oss ner och diskuterar den nya nybörjarutbildningen och Peter Lindh inleder med en tillbakablick.
– Historiskt sett hade vi en golfboom i slutet av 1980-talet. Då kom det ut väldigt många spelare på banan som vi inte hade kontroll på, som inte kunde säkerhet, golfvett och så vidare.
Därför styrde man från Svenska Golfförbundet tillsammans med PGA upp en certifierad utbildning, en modell som gällde för alla och som man levde efter under många år.
– Det var först när sporten började tappa medlemmar som man insåg att kursen kanske var ett hinder. Man ville få ut folk snabbare på banan igen, lite som det var under boomen, men under mer kontrollerade former.
Han välkomnar den inte lika strikta hanteringen av nya spelare, men är noga med att poängtera att flera punkter måste gås igenom.
– Den nybörjarutbildning vi har i dag har samma mål som förut, men utbildarna på klubbarna har fått större friheter.
De som sticker ut lite i Corren undersökning på vad kurserna kostar och hur de genomförs är Vadstena GK. Där genomför pron Joakim Hallberg en intensivutbildning på bara sex timmar. Det är rätt långt ifrån de kurser som Landeryd, där Peter Lindh är pro, erbjuder. De är mer traditionella med fem tillfällen praktisk träning och tre tillfällen á två timmars teori. Utbildningar som tar mellan två och fem veckor.
– Jag är absolut inte motståndare till de snabbare kurserna, absolut inte. Men på sex timmar lär du dig inte alla golfslag, och inte heller teorin. Sen träffar vi givetvis på personer som har idrottat mycket i sina liv och kanske till och med provat på golf tidigare på ett eller annat sätt. Då kan en sån utbildning säkerligen fungera.
Ser du någon fara i att man från centralt håll släppt på kraven?
– Det finns säkert de som säljer Grönt kort utan att du behöver göra någonting för att få det. De skriftliga teoriproven är borta, man använder sig i dag av webbaserade självtester istället. Det som finns är speltestet där du för att få ditt handicap 54 ska klara att ta 18 poäng på 9 hål från 150 metersmarkeringen. Och det går självklart, om någon vill, att fuska med det.
– De som kommer ut på banan är vi som instruktörer ansvariga för att ha släppt ut. Där ligger ett väldigt stort ansvar på utbildaren, att se när det är dags. Alla som utbildar måste vara aktiv på en klubb som är ansluten till Golfförbundet och därmed är det ytterst klubbens ansvar att utbildningarna går rätt till.
Men han välkomnar olika sätt att bedriva utbildningen.
– Når man bara målet vi har, att deltagarna ska klara av att spela golf på ett regelrätt sätt och i ett speltempo som motsvarar önskemålen på klubben där man är, då har vi lyckats.
När utbildningen är klar vidtar en annan svår uppgift. Att ta hand om den nya spelaren så att hen blir kvar i sporten.
– Där har golfen mycket att göra. 50 000 personer börjar spela golf varje år, men lika många slutar. Vi måste stoppa den läckan. Att få golfare att stanna i sporten borde vara betydligt lättare än att hitta nya varje år.