Linköpings nästa världsgolfare?

En stekhet julidag på Landeryds GK. Många golfare kan rygga för värmeböljan men för Landerydsgolfaren Wilmer Ederö är det ingenting som hindrar honom från ännu en träningsdag.

Wilmer Ederö siktar mot världstoppen

Wilmer Ederö siktar mot världstoppen

Foto: Erik Winell

GOLF2018-07-19 07:00

– Jag har spelat sen i förmiddags och siktar på att åka hem kring fyra, säger Wilmer när vi möter upp honom för en promenad i det gassande solskenet.

14-årige Wilmer Ederö från Linköping är en av svensk golfs allra största talanger. Med noll i handicap är det många äldre spelare som blir överraskade när Wilmer introducerar sig.

– När jag spelar i vissa tävlingar är det en hel del äldre som blir förvånade och som kommer med peppande kommentarer, beskriver han.

Wilmer har haft en riktigt framgångsrik start på golfkarriären med segrar och framskjutna placeringar i flera tävlingar, så pass att han är rankad som bäst i Sverige bland 14-åringar. Att det ligger mycket träning bakom är givet.

– Det är mer än 20 timmar per vecka. Vi har träningar från måndag till torsdag, inspel på torsdagar och sedan tävling lördag och söndag. Jag vill ju bli bäst i världen och då måste man träna mer än alla andra och med bra kvalitet och högt fokus, berättar Wilmer.

Wilmers pappa är golftränare och var den som drog in honom i sporten.

– Pappa tog med mig när jag var liten och jag tyckte direkt att det var enormt skoj. Sen har det bara fortsatt med grönt kort när jag var sex och sedan mer och mer tävlingar de senaste åren. Det är skitkul, fortsäter han.

Wilmer har även fått testa på att möta internationellt motstånd men det är först nästa år som han kan få en riktig uppfattning om hur han står sig mot golfare från övriga världen.

– Jag har spelat mot de bästa från Norden i min åldersklass en gång och då vann jag. Så jag antar att jag ligger ganska bra till. Jag siktar på att möta mer internationellt motstånd nästa år med ett par tävlingar nere i Spanien, fortsätter han

När Wilmer gör debut på British Open tar nog ett tag till – men nog har han potentialen och drivet.

– Jag ska börja åttan nu så det är ju ganska långt fram, men Jordan Spieth som är en av mina stora förebilder har som 21-åring redan tagit fyra majors så han ger mycket inspiration. Sen har Linköping ett golfgymnasium nu och pappa jobbar där. Så troligtvis blir basen här hemma efter grundskolan. Kanske kan jag plugga på distans från Spanien så att jag kan träna utomhus under vintern också, funderar Wilmer.

Gällande var han tar vägen efter gymnasiet är dock oklart.

– Vi får se. Om jag är skitbra kanske jag kan kvala in på Europatouren redan då, annars blir det nog college och träna upp sig där ett par år.

Nu väntar ett uppehåll med tävlingar för Wilmer och då beger han sig ner till Spanien för att både hinna träna och kunna koppla av. Eller varför inte addera ett par hole-in-ones till sitt CV.

– Tyvärr har jag bara gjort en hole-in-one. Det var på en bana i Spanien, Las Molinas i Alicante. Men såklart hoppas jag på fler, ler Wilmer.

Med all den tiden på golfbanan. Hinner du med skolan och kompisar?

– Ja det gör jag. Ofta går jag i skolan på dagen, åker hem och pluggar lite innan jag börjar träna kring klockan fyra på eftermiddagarna. Kompisar har jag mycket inom golfen men också en del från skolan och det tror jag är viktigt - så att man får tid att prata lite annat.

Ofta är det då hockey eller fotboll som är samtalsämnena.

– Fotbolls-VM var häftigt. Sen är Liverpool och faktiskt Frölunda mina favoritlag, säger Wilmer och berättar att det är kusinerna som fått honom att falla för Göteborgslaget istället för LHC.

Till sist, har du något tips till de som vill använda sommaren för att bli bättre golfare?

– Träna med fokus och kvalité, om du vill bli riktigt bra ska man nog inte stå och prata vid bollhuset alltför länge. Försök göra det så tävlingslikt som möjligt!

Wilmer Ederö siktar mot världstoppen
Wilmer Ederö siktar mot världstoppen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!