Kommunen: "Behovet av nya bostäder finns"

Det är inte alls omöjligt för Vreta Kloster golfklubb att få lov att bygga bostäder på sin mark. Men det skulle ta tid.

Leif Lindberg, samhällsbyggnadsdirektör vid Linköpings kommun.

Leif Lindberg, samhällsbyggnadsdirektör vid Linköpings kommun.

Foto: Linköpings kommun

Golf2019-11-26 07:00

– Vi ser att behovet av nya tomter i området Ljungsbro och Berg är stort. Därför tror jag säkert att det skulle vara möjligt att genomföra. 

Det säger Leif Lindberg, Samhällsbyggnadsdirektör vid Linköpings kommun. Han känner till golfklubbens önskemål om att få sälja en del av sin mark för att bygga bostäder och på så sätt bland annat finansiera ett nytt föreningshus.

– Jag har haft diskussioner med föreningen och är väl insatt i deras intentioner, säger han.

Problemet är de planregleringar som för närvarande finns.

– Området ligger utanför den fördjupade översiktsplanen för Ljungsbro/Berg, det vill säga ute på landsbygden. Samtidigt finns det en områdesbestämmelse för själva området, som finns till för att de i första läget skulle kunna bygga golfbanan.

Det betyder att det skulle kunna gå att bygga ett nytt klubbhus utifrån de bestämmelser som finns och söka bygglov ganska snabbt, men att exploatera ett helt nytt bostadsområde i ena änden av området är en helt annan sak.

– Då måste vi gå in och göra en ny detaljplan och innan det måste en hel del annat jobb göras innan. Just nu pågår det en aktualitetöversyn över översiktsplaner i kommunen, det görs varje mandatperiod. Det som är intressant för Vreta i det här avseendet är den fördjupade översiktsplanen som finns för Ljungsbro/Berg och den planen behöver arbetas om, för att kunna pröva att flytta gränserna utåt då samhället växer.

Det skulle i så fall vara en öppning för klubben, men ett sånt arbete är tidskrävande och politiska beslut krävs..

– Jag skulle tro att, om politiskt beslut tas, en ny fördjupad översiktsplan för området kan finnas framme 2023. Därefter kommer själva detaljplanen och då är vi framme tidigast vid 2024. Det är en lång process och jag förstår att det inte är vad golfklubben önskar, men så ser det tyvärr ut.

Det andra ärendet för golfklubben handlar om det befintliga klubbhuset och möjligheten att bland annat bygga till en vinterbonad veranda. 

– Det är kommunen som gjort Q-märkningen och den gjordes när områdesbestämmelsen skapades, vilket är länge sen. Jag skulle nog råda golfklubben att ta hjälp av en sakkunnig person som gör en antikvarisk bedömning av området och sen återkoppla till kommunen. Det är inte bovägga att förändra för att en fastighet är Q-märkt. Det finns möjligheter att få ändra om både in- och utvändigt även på såna byggnader, säger Leif Lindberg.

Fotnot: "Bovägga" är ett östgötskt uttryck för "stört omöjligt".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!