När den här texten publiceras är Jesper och hans sambo Ellen Johansson redan på plats i Australien. Att nå området där tävlingen spelas, RACV Royal Pines Resort vid det som kallas Gold Coast i Queensland, tar tid.
Lång tid.
– Jag behövde ändå åka nånstans för att kunna träna ordentligt för tävlingen, så varför inte åka dit direkt och samtidigt upptäcka lite av landet?
En bra fråga.
När vi träffas duggregnar det, är bara några plusgrader och ganska blåsigt. Inget vidare väder för golf, med andra ord. Inne i golfhallen i Linköping går det att slå många slag och putta i timmar, men inget blir detsamma som att vara på bra banor i bekvämt väder.
– Jag har tränat en del ute på rangen på Landeryd när det inte varit för kallt. Men att förbereda sig för en sån här tävling kräver något mer.
Tack vare sin framgång i kvalet till Europatouren för några veckor sen, där han tog sig till de två sista rundorna och därmed spelade sig till en ordinarie plats på Challengetouren, nivån under Europatouren, så gavs möjligheten till att få spela den här tävlingen i Australien med start den 19:e december.
– Det är en lite mindre tävling och ligger strax före jul, så många som normalt spelar på touren hoppar över den. Och när jag nu fick chansen kunde jag inte tacka nej.
Namnkunniga spelare saknas dock inte. Allra mest känd är Adam Scott, Masters-vinnare 2013 och just nu rankad 18:e i världen.
Trots det har Jesper Sandborg höga mål när han nu gör sin debut i riktigt stora sammanhang.
– Jag åker dit för att vinna tävlingen. Det är väl enklaste sättet att få spela på touren några år framöver, säger han och ler.
Fortsätter:
– Det ska bli kul att mäta sig med ett Europatourfält och se hur man står sig. Det är en möjlighet för mig att visa upp sig och, om det går bra, spela in rätt mycket pengar.
Hans sambo Ellen ska också agera caddie åt Jesper.
– Det känns tryggt för mig, samtidigt som man sparar lite pengar på det. Att hyra en lokal caddie kostar ändå drygt 10 000 kronor för en vecka, samtidigt som man inte vet om kemin med den personen stämmer.
Jesper har gått lite under radarn och andra spelare från Landeryd har gjort bättre resultat på olika tourer i världen. Henric Sturehed, Gabriel Axell, Johannes Axell, Niclas Weiland för att nämna några.
– Jag började tävla sent, först när jag var 15-16. Jag spelade hockey länge, gick hockeyhögstadiet men när det var dags att välja gymnasium kände jag att det inte riktigt var min grej. Så jag valde idrottsprofil vid en skola där många av mina kompisar gick.
Med åren har resultaten blivit bättre och bättre och nu står han, kanske, på tröskeln till ett genombrott.
– Att få möjligheten att komma ut i världen och spela på hög nivå, på riktigt bra banor, har varit en dröm ända sen jag bestämde mig för att satsa på det här. Sen är det en väldigt lång väg dit och man vet att många inte lyckas. Jag har bara kommit en liten bit än, men gör man bra resultat när man får chansen så vet att man att det finns bra möjligheter där ute.
Hur tror du att känslan på första tee kommer vara, när du ska slå ditt första slag på Europatouren?
– Klart det kommer vara speciellt och lite extra nervöst, så är det ju. Samtidigt har jag känt tidigare i min karriär att när jag väl är på banan och ska göra det jag tränat för, då är jag ganska avslappnad. Jag ska försöka njuta av stunden och veckan så mycket det går. Inget vet när och om jag får spela en Europatourtävling igen.