Golfklubben vill bygga ut - får inga besked

Vreta Kloster golfklubb har flera idéer för hur man vill utveckla klubben och området. Bland annat vill man bygga över 300 bostäder.

Anders Svensson är klubbchef vid Vreta Kloster golfklubb. Han och föreningen har arbetat hårt och länge för att kunna utveckla sin klubb och sitt område men stött på kalla handen från Linköpings kommun.

Anders Svensson är klubbchef vid Vreta Kloster golfklubb. Han och föreningen har arbetat hårt och länge för att kunna utveckla sin klubb och sitt område men stött på kalla handen från Linköpings kommun.

Foto: Peter Calén

Golf2019-11-26 07:00

Vreta Kloster Golf AB äger all sin mark och alla byggnader där man har 27 hål idag. De senaste åren har man arbetat hårt med att försöka förverkliga flera idéer för att utveckla området.

Men orken och motivationen börjar tryta säger Staffan Johansson, ordförande i Vreta Kloster golf AB och klubbchefen Anders Svensson.

– Våra stora byggnader med klubbhus och maskinhall/verkstad är Q-märkta, vilket begränsar oss i våra möjligheter att utveckla och bygga om. Tydligen har byggnaderna ett enormt stort kulturhistoriskt värde, men jag har aldrig under mina 30 år här på klubben mött nån som kommit hit för att tittat på dem ur det perspektivet, säger Anders Svensson.

Klubbhuset har väldigt låg takhöjd och man har fått madrassera en del takbalkar för att folk slår huvudet i dem.

– Det kan tyckas pittoreskt men det är en väldigt opraktisk miljö att jobba i.

Den första idén som föreningen försökte förverkliga var att bygga en isolerad veranda eftersom restaurangen har många gäster även vintertid, när skidanläggningen går för fullt. Men det gick inte.

– Svaret vi fick, efter flera år av diskussioner, var att vi inte fick förändra fasaden och därför inte bygga närmare än sex meter från huskroppen. Så folk skulle gå med sin matbricka ute i kylan från restaurangen och ut till glasverandan. Det är förstås inte genomförbart och vi gav upp det spåret, säger Anders Svensson.

Istället väcktes tankarna att bygga ett helt nytt klubbhus. Starten på projektet var för cirka fem år sen.

– Den beräknade kostnaden landade på 10-12 miljoner. Förhoppningen är att bygga ett föreningshus och kunna ha samarbeten med andra föreningar i Ljungsbro och Berg som skulle kunna ha sina kontor här hos oss. Vi vet att efterfrågan finns, vi hjälper redan idag andra föreningar i området med vissa saker, berättar Staffan Johansson.

Vreta GK har fått klart med bidrag på tre miljoner från olika fonder som finns att söka, men det räcker inte. Därför har man landat i en idé som skulle kunna ge bra finansiering.

Man vill nämligen lägga ner den 9-hålsbana som klubben har, den så kallade Forexbanan, och sälja av den marken för att bygga bostäder på.

– Banan är lite tärande för oss, det är ganska låg beläggning på den och mycket jobb. Så vår tanke var att antingen sälja tomter eller hela marken till nån byggherre som tar det vidare. 

Men där tog det stopp.

– Någon har tydligen dragit ett streck på kommunens områdeskarta vilket gör att vi hamnar i vad som kallas landsbygdsområde och då har vi fått lära oss att det är helt andra förutsättningar, säger Staffan Johansson. Vi har haft oändliga diskussioner med både politiker och tjänstemän på kommunen, men kommer ingen vart. 

Klubben tog till och med fram ett förslag på hur området skulle kunna utvecklas med över 300 bostäder, kallat Vreta Village, i form av grupphus, småhus och villor. Men inget har hänt. 

– Vi sitter med attraktiv mark som vi vill släppa ifrån oss för att utveckla klubben och bygga ett nytt föreningshus, men får inte. Vi har ett klubbhus vi vill utveckla, men får inte för att det är Q-märkt.

Anders Svensson suckar och säger:

– Det känns hopplöst. Q-märkningen tvingar oss i princip att bygga nytt men samtidigt får vi nej från kommunen på vår finansieringslösning. Behovet av utveckling finns, men om vi ska kunna känna oss trygga med kalkylen kring ett nytt föreningshus måste vi ges möjligheten att delfinansiera med egna medel.  

Vreta Kloster GK har också uppvaktat kommunen om att få anlägga en bussvändplats på sin mark uppe vid golfbanan, för att erbjuda kollektivtrafik hela vägen fram, inte minst för klubbens ungdomar. Det skiljer cirka 600 meter från där bussen vänder idag.

– Att cykla upp från Ljungsbro på en väg full med timmertransporter är livsfarligt, säger Anders Svensson. Det är bara en tidsfråga innan det händer en allvarlig olycka. Men svaret vi fått från kommunen är att vägen ligger på landsbygden och då är det Trafikverkets sak.

Samma sak gäller en cykelbana som klubben föreslagit för kommunen att bygga, från Olstorp och upp till banan.

– Men det blev nej även där. Trots att vi varit villiga att släppa ifrån oss marken utan en krona i ersättning. Och det är samma sak där, man skyller på att det är andra som bestämmer över vägen.

Staffan Johansson fyller i:
– Under 2017 presenterades av dåvarande kommunalrådet och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) att det var klart med en fyra kilometer lång gång- och cykelväg mellan Olstorp och till Heda ridklubb, förbi Björkö friskola. Då vore det väl ypperligt att också ta sträckan upp till oss, men det bygget har ju inte ens kommit igång än.

Båda medger att klubben känner en stor frustration över hur deras frågor hanteras i kommunen.

– Kommunens slogan är "där idéer blir verklighet". Vi tycker nog inte att vi känner igen det, säger Staffan Johansson.

Anders Svensson:

– Frustration är nog ett bra ord att beskriva vad vi känner nu. Vi har mycket folk i vår klubb som vill satsa och göra grejer, men när man hela tiden får nej så blir det tungt.

När ger ni upp?

– Aldrig. Man får inte glömma att vi tillsammans med Vreta Skid och motion har drygt 160 000 besökare varje år vid våra anläggningar och att vi faktiskt fyller en samhällsfunktion som förtjänar uppmuntring, inte bara i fina ord från våra politiker utan också i handling, säger Anders Svensson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!