– Om vi hade en energikostnad på våra fyra anläggningar på 1,2 miljoner förra året så pekar det mot 2 miljoner den här säsongen, berättar Landeryds VD Björn Sturehed.
Vi har snackat med tre klubbar, Landeryds GK, Vreta Kloster GK och Ombergs Golf & Resort. Tre anläggningar med olika förutsättningar där Landeryd har fler ben att stå på med fyra banor inklusive Vårdsberg, Vreta som den lite mindre klubben med 18 hål och pay and playbana och så Omberg som till allra största delen lever på gästnätter och golfpaket mer än spel från sina medlemmar.
Bilden är densamma hos alla tre. Allt blir dyrare, som el, drivmedel, konstgödsel och råvaror till restaurangen.
Beräkningar som tidningen Idrottens affärer gjort säger att en medelstor klubb som 2021 hade en elavgift på 150 000 får räkna med att punga ut med cirka 600 000 kronor det här året bara för sin el.
Det kommer troligen drabba spelarna framöver.
– Utan att vi alls har tagit några beslut om spelavgifter för kommande år har jag svårt att se något annat än att spelarna kommer få vara med och betala, säger Björn Sturehed.
Anders Svensson, klubbchef Vreta Kloster:
– Samtidigt finns det en gräns för alla och det gäller att ha ett bra svar på frågan hur mycket man vågar höja innan medlemmar och gäster börjar säga ifrån. Det är en svår balansgång.
Jon Molneklev är verksamhetschef på Omberg. Deras verksamhet bygger till allra största delen på gäster och han har inte märkt någon nedgång av besökare.
– Tvärtom har vi hittills ökat med 1 000 gästnätter jämfört med förra året och ser att det bokar på bra nu också. Vi är en anläggning som satsar på hög kvalité och får många reaktioner från gäster som tycker vi ligger lågt i pris i förhållande till vad vi erbjuder. Därför tror jag inte att en höjning på våra priser till nästa år, som vi kommer tvingas göra, påverkar våra gästers inställning.
Han fortsätter:
– Däremot blir det nog tufft för de mindre klubbarna som kanske inte har samma marginaler och muskler, där finns en överhängande fara att man kanske sparar in på saker, börjar tumma på kvalitén och hamnar i en spiral som blir svår att ta sig ur.
Att inte spara på banornas kvalité är något som återkommer i samtalen med klubbarna.
– Då är man illa ute, säger Anders Svensson. Banan är den absolut viktigaste tillgången hos en golfklubb och börjar man spara in där avslöjas man väldigt snabbt av medlemmar och gäster.